2001 DAIRY QUIZBOWL QUESTIONS ROUND01

Phase B 5 QUESTIONS

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. What buffering compound is added to the dairy ration to prevent acidosis?

ANS: Sodium bicarbonate.

2. T/F The best herd genetically will always have the highest milk production record.

ANS: False

3. Which micronutrient is most likely to be deficient in alfalfa production: iron, boron, cobalt, or copper?

ANS: BORON

4. Which of the following types of vacuum regulators or controllers is generally the most sensitive: servo diaphragm type, spring-loaded sleeve, weighted sleeve, or weighted arm?

ANS: SERVO DIAPHRAGM TYPE

5. How does a vacuum regulator function to maintain a constant milking system vacuum?

ANS: BY ADMITTING OUTSIDE AIR

 

PHASE C 20 QUESTIONS

NOTE: ANSWER ONLY AFTER BEING ACKNOWLEDGED BY MODERATOR

CORRECT ANSWERS WORTH 15 POINTS

MISSED T/F, EITHER/OR AND YES/NO QUESTIONS REPLACED AND OFFERED

ANSWERS WITHOUT RECONITION 10 POINT LOSS.

1. In some herds there is colored chalk or paint on the tailhead. What is the purpose of this chalk or paste?

ANS: IT IS A HEAT DETECTION AID

2. What is the term used to describe the physical characteristics and performance of an individual?

ANS: PHENOTYPE

3. Which of the following breeds was the last to begin using linear classification: Ayrshire, Brown Swiss, Guernsey, Holstein, or Jersey?

ANS: HOLSTEIN

4. T/F Legumes produce nitrogen in nodules on the roots.

ANS: TRUE

5. Name the process used to break up fat globules in milk.

ANS: Homogenization

6. If a cow has mastitis, the veterinarian will run culture and sensitivity tests on what type of sample?

ANS: MILK

7. Give the name of one (1) piece of equipment, which is used to precool milk prior to its entering the bulk tank. TUBE COOLER, CUBE COOLER, PLATE COOLER, REFRIGERATED RECEIVER

8. One hundred (100) pounds of whole milk should yield about how many pounds of cheese?

ANS: TEN (10) POUNDS

9. M/C Which is the average concentration of total solids in colostrum:

  1. 3-5,
  2. 10-12
  3. 20-25?

ANS: C. 20-25.

10. Your veterinarian cultures Mycobacterium paratuberculosis from a cow in your herd. What disease does she have?

ANS: JOHNE'S DISEASE

11. Which parent determines the sex of a calf?

ANS: The sire.

12. Milk is packaged in various sizes. What is the most popular size?

ANS: ONE GALLON

13. What organization has the following slogan "Know your semen supplier"?

ANS: NATIONAL ASSOCIATION OF ANIMAL BREEDERS (NAAB)

14. Who is the leading importer of casein into the United States?

ANS: New Zealand.

15. Normal calving should occur within how many hours after labor begins?

ANS: 2 hours

16. Cows are normally more sensitive to electricity than humans. How much electrical current is generally considered significant enough to affect the behavior and production of cows?

ANS: 0.5 VOLTS

17. What is the primary problem associated with using ammonium sulfate fertilizer?

ANS: IT INCREASES SOIL ACIDITY MORE RAPIDLY THAN OTHER FERTILIZERS

18. Breed character is included in which category of the PDCA scorecard?

ANS: FRAME

19. What do the letters PI stand for when talking about milk tests?

ANS: PRELIMINARY INCUBATION

20. What do the letters NDF stand for when talking about nutrition?

ANS: NEUTRAL DETERGENT FIBER

BONUS QUESTIONS

AFTER THREE TEAM MEMBERS HAVE CORRECTLY ANSWERED A QUESTION

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. Carotene is a precursor of what vitamin?

ANS: Vitamin A

2. Brucellosis can be transmitted from cattle to humans. What is this disease called in humans?

ANS: UNDULANT FEVER

3. M/C Semen that is stored frozen in straws should be thawed at?

  1. 35 to 40oF
  2. 95 to 98oF
  3. 112 to 115oF

ANS: b) 95 to 98oF

4. True / False Calves should generally receive milk or milk replacer at a rate of 8-10% of their body weight.

ANS: True

5. M/C When judging dairy cattle, you are given how many minutes on a reasons class?

  1. 20
  2. 10
  3. 15

ANS: a) 20