2001 DAIRY QUIZBOWL QUESTIONS ROUND02

Phase B 5 QUESTIONS

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. T/F Cream contains more fat than whole milk.

ANS: True

2. North America will sample 1,600 Holstein bulls in structured A.I. sampling programs. How many bulls will be sampled in structured A.I. programs in the world?

  1. 1,600
  2. 2,000
  3. 2,500
  4. 4,500

ANS: (d) 4,500

3. What is the name of the natural protective substance, which lines the inside of the streak canal?

ANS: KERATIN

4. Of the following, which dairy products increased the most in per person consumption from 1971 to 1981: low fat milk, yogurt, sour cream and dips, or cheese?

ANS: LOW FAT MILK

5. What is the recommendation for feeding colostrum as a percent of body weight to newborn calves?

ANS: 8-10%.

PHASE C 20 QUESTIONS

NOTE: ANSWER ONLY AFTER BEING ACKNOWLEDGED BY MODERATOR

CORRECT ANSWERS WORTH 15 POINTS

MISSED T/F, EITHER/OR AND YES/NO QUESTIONS REPLACED AND OFFERED

ANSWERS WITHOUT RECONITION 10 POINT LOSS.

1. Which of the following is not a reason for suspension of a permit to ship Grade A milk: antibiotics in milk, high bacteria count, low butterfat percentage, or high somatic cell count?

ANS: LOW BUTTERFAT PERCENTAGE

2. What is another name for the "true stomach" in the dairy cow?

ANS: Abomasum

3. There are currently vaccines available for which of the following reproductive diseases: leptospirosis, brucellosis, vibriosis, all of the above, or some of the above?

ANS: ALL OF THE ABOVE

4. What ration component is measured in terms of chewing time in minutes per pound of feed?

ANS: effective fiber %

5. What is the name of the piece of equipment used in a milking line to keep vacuum at a constant level?

ANS: Vacuum controller or regulator.

6. ABS Global successfully cloned a Holstein bull named Gene. Since Gene is a male, his sex chromosome is XY; what will his clone's sex chromosome be?

  1. XY
  2. XX
  3. XYX
  4. none of the above

ANS: A

7. T/F The present method of calculating sire summary information takes into account the genetic level of the herdmates.

ANS: TRUE

8. T/F Disease can be spread through the use of frozen semen, which carries disease-causing viruses.

ANS: TRUE

9. Fawn is an acceptable color in which of the five major breeds of dairy cattle?

ANS: GUERNSEY and JERSEY

10. If there are large numbers of flies around the dairy farm, what should be the first thing, which is examined?

ANS: MANURE HANDLING PROCEDURES

11. True / False: As people get older, they tend to drink less milk.

ANS: True

12. What structure separates the udder into right and left halves?

ANS: MEDIAN SUSPENSORY LIGAMENT

13. A three (3) year old Jersey cow received a classification score of 78, what is her classification rating?

ANS: DESIRABLE

14. True / False: The sire is the father of the animal.

ANS: True

15. Lack of sire identification results in the elimination of what percentage of lactation records from use in sire evaluations?

ANS: 85 PERCENT

16. What is the primary difference between the elements found in the basic building compounds for proteins and fats?

ANS: Amino acids for proteins contain nitrogen; fatty acids for fats contain no nitrogen.

17. M/C Rapid breathing, coughing, and a high temperature are good signs of what diseases in calves?

  1. hollow tail
  2. pneumonia
  3. mange

ANS: b) pneumonia

18. If the joint on a cow corresponding to your elbow is the knee, which joint on a cow would correspond to your wrist?

ANS: Pastern joint

19. Compute the score using a 50-point maximum: official placing 1-2-3-4, cuts 4-4-4, placing 1-3-2-4.

ANS: 46

20. Why are milk samples "cultured"?

ANS: To determine which bacteria are causing mastitis or poor milk quality.

BONUS QUESTIONS

AFTER THREE TEAM MEMBERS HAVE CORRECTLY ANSWERED A QUESTION

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. Whey is a by-product of the manufacturing process that results in which of the following products: cheese, butter, condensed milk, or dry milk powder?

ANS: CHEESE

2. T/F The loin and chine are both considered being parts of the back.

ANS: . True

3. Of the four PDCA yearling classes, which is the youngest?

ANS: Summer yearlings

4. T/F When lining up side by side in the show ring, always leave at least the width of one cow between yourself and the animal on either side of you.

ANS: . False

5. T/F Normal growth and condition is important in type judging but not in a showmanship and fitting contest.

ANS: False