2001 DAIRY QUIZBOWL QUESTIONS ROUND03

Phase B 5 QUESTIONS

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. From which side of the animal should you lead when moving?

ANS: Left.

2. What do the letters BLUP stand for when talking about genetic evaluations?

ANS: BEST LINEAR UNBIASED PREDICTION

3. What are the two (2) biases that may effect a bull's PTA?

ANS: 1. Genetic, 2. Environmental.

4. T/F Sour colostrum will contain more acids than fresh colostrum.

ANS: True

5. Give two (2) symptoms, which might indicate poor barn ventilation.

ANS: 1. Poor animal health, 2. Odors, 3. Moisture stained roof supports (girders, purlins), 4. Wood swelling inside barn, 5. Condensation.

PHASE C 20 QUESTIONS

NOTE: ANSWER ONLY AFTER BEING ACKNOWLEDGED BY MODERATOR

CORRECT ANSWERS WORTH 15 POINTS

MISSED T/F, EITHER/OR AND YES/NO QUESTIONS REPLACED AND OFFERED

ANSWERS WITHOUT RECONITION 10 POINT LOSS.

1. Name _____ types of flies that are commonly found around the dairy farm.

ANS: HOUSE FLY, STABLE FLY, FACE FLY, HORN FLY, HEEL FLY, DEER FLY, HORSE FLY, DRONE FLY, BLUE or GREEN BOTTLE FLY

2. Name _____ infectious diseases caused by clostridia bacteria.

ANS: BLACK LEG, MALIGNANT EDEMA, TETANUS, HEPATITIS, KIDNEY DISEASE, and ENTEROTOXEMIA

3. What percent of its genes does an animal receive from its paternal grandsire?

ANS: 25 percent.

4. A pH of 7 is neutral. What is a pH less than 7?

  1. acid conditions
  2. hot conditions
  3. basic conditions
  4. cold conditions

ANS: A

5. "What is the lowest classification score a Jersey cow can receive and still receive a classification rating of very good?

ANS: 80

6. True / False: In order to make genetic progress in a trait the trait must have variation.

ANS: True

7. T/F An animal whose parents are from two (2) entirely different breeds is a crossbred.

ANS: TRUE

8. Name one of the three major volatile fatty acids (VFA's) produced by the dairy cow.

ANS: . Acetic, Propionic and Butyric

9. T/F It is not necessary to identify young calves with a tattoo or ear tag.

ANS: FALSE

10. Does a cow usually place higher in a show class if in early lactation or late lactation?

ANS: Early lactation.

11. M/C Which of the following are considered feed additives:

  1. Niacin,
  2. yeast culture
  3. corn silage
  4. citrus pulp.

ANS: A. Niacin and B. Yeast culture.

12. What area of the dairy animal does the loin and chine make up?

ANS: Back.

13. How many farms are represented by the four (4) cows in a Hoard's Dairyman judging class?

ANS: 1(one)

14. T/F Milk fever is caused by low blood calcium

ANS: True

15. In the nursing calf, what directs milk from the esophagus past the rumen and directly into the omasum?

ANS: ESOPHAGEAL GROOVE

16. For what nutritional requirement is soybean meal added to the ration?

ANS: Protein.

17. What do the letters N D F and A D F stand for in the ration analysis?

ANS: Neutral detergent fiber, and Acid detergent fiber.

18. T/F Milk is a low fat drink.

ANS:

19. "True / False: A warm, humid barn is best for raising calves.

ANS: False

20. What is the major milk carbohydrate?

ANS: LACTOSE

BONUS QUESTIONS

AFTER THREE TEAM MEMBERS HAVE CORRECTLY ANSWERED A QUESTION

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. The AGID blood test is a rapid test used to diagnose which disease in dairy cattle?

ANS: JOHNE'S DISEASE or PARATUBERCULOSIS

2. M/C Calves can be weaned from milk or milk replacer after they are eating at least _____ pounds of calf starter per day.

  1. 1/2
  2. 1-1/2
  3. 4
  4. 5

ANS: . (b) 1-1/2

3. M/C What is the term used in dairy cattle judging when a cow is close at the hocks?

  1. single-hocked
  2. cow-hocked
  3. post-legged
  4. clean-hocked

ANS: b) Cow-hocked

4. "In 1995, U S. mailbox prices were $12.13 per hundredweight. What was the 1996 all-market mailbox price?

  1. $9.15 per cwt.
  2. $14.28 per cwt.
  3. $18.28 per cwt.
  4. $25.16 per cwt.

ANS: B

5. SA Name _____ of the two (2) major sources of energy for newborn calves.

ANS: LACTOSE and FAT