2001 DAIRY QUIZBOWL QUESTIONS ROUND04

Phase B 5 QUESTIONS

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. T/F When using uterine boluses, there is no need to worry about antibiotic residues in the cow's milk.

ANS: False. There may be a residue in the milk.

2. T/F When removing a milking machine it is not important how the machine is removed.

ANS: FALSE

3. Which of the following is the most economically important form of mastitis: acute, chronic, clinical, or none of the above? NONE OF THE ABOVE (SUBCLINICAL)

4. True / False: Milk entering the abomasum of the baby calf coagulates forming a solid curd.

ANS: True

5. T/F Ringworm is found more often in overcrowded, dark and poorly ventilated housing as compared to open housing that has plenty of ventilation and space for all of the animals.

ANS: True.

PHASE C 20 QUESTIONS

NOTE: ANSWER ONLY AFTER BEING ACKNOWLEDGED BY MODERATOR

CORRECT ANSWERS WORTH 15 POINTS

MISSED T/F, EITHER/OR AND YES/NO QUESTIONS REPLACED AND OFFERED

ANSWERS WITHOUT RECONITION 10 POINT LOSS.

1. T/F Home grown high quality forage is usually the lowest cost source of protein and digestible energy for dairy cattle.

ANS: True.

2. When judging dairy cows are the hook or hipbones wider or narrower than the pin bones?

ANS: . Wider

3. True / False: The percent protein in a cow's milk changes less from month to month than does the butterfat percent.

ANS: True

4. Nearly 43 percent of all milk produced in the US is made into Class I products while 36 percent is made into Class III. What type of products makes up Class III? (a) ice cream (b) yogurt (c) fluid milk (d) cheese

ANS: D

5. T/F A cow's butterfat test changes from milking to milking.

ANS: TRUE

6. T/F A normal calf will not nurse its mother for the first twelve (12) hours.

ANS: FALSE

7. Which state leads the nation in the total number of dairy cows?

ANS: WISCONSIN

8. T/F Due to the structure of the cow's mammary gland, milk may be produced in one (1) quarter and pass out of another quarter at milking.

ANS: FALSE

9. The letters AJCC stand for what organization?

ANS: AMERICAN JERSEYCATTLE CLUB

10. Recent work done by Wisconsin veterinarians reveals that cows with rumen pH below 5.5 suffer from (a) hardware (b) kidney stones (c) uterus infection (d) subacute rumen acidosis

ANS: D

11. T/F Clinical mastitis is more common than subclinical mastitis.

ANS: False. Subclinical is 30 to 40 times more common.

12. Mature equivalent factors are often used to allow comparison of records initiated at different ages and during different seasons. What is the greatest percentage difference found between seasons for the same age?

ANS: 20 PERCENT

13. What dairy product is mentioned in the nursery rhyme in which a spider chases Little Miss Muffet from her tuffet?

ANS: CHEESE

14. Give _____ possible causes for repeat breeding in cows.

ANS: FERTILIZATION FAILURE, EARLY EMBRYONIC DEATH, CONGENITAL ABNORMALITIES, ENDOCRINE FAILURE, and COW AGING

15. What is the recommended minimum weight of a Jersey heifer at first breeding?

ANS: 500 lbs. Other -Holstein-750 Brown Swiss-750 Guernsey and Ayrshire-550

16. True / False: As milk yield increases, feed efficiency becomes worse.

ANS: False

17. T/F Protein and lactose are major components of the solids-not-fat portion of milk.

ANS: . True

18. The stomach of the ruminant has how many compartments?

ANS: FOUR (4)

19. What is the name of a cow's ancestry or family tree?

ANS: PEDIGREE

20. The PDCA Uniform Score Card for Fitting and Showmanship allots how many points for showing the animal?

ANS: . 50 points

BONUS QUESTIONS

AFTER THREE TEAM MEMBERS HAVE CORRECTLY ANSWERED A QUESTION

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. The highest percentage of difficult births is expected to occur during which season?

ANS: WINTER

2. What do the letters UHT stand for when referring to processed milk?

ANS: ULTRAHIGH TEMPERATURE

3. T/F The corpus luteum (yellow body) is responsible for maintaining pregnancy in cattle.

ANS: . True

4. What offers the best indication of when to harvest a forage for best quality?

ANS: Stage of maturity.

5. Which country was the major importer of semen from the United States in 1972?

ANS: BRAZIL