2001 DAIRY QUIZBOWL QUESTIONS ROUND05

Phase B 5 QUESTIONS

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. What do the letters WMT stand for?

ANS: WISCONSIN MASTITIS TEST

2. SA Name _____ methods of reducing soil erosion.

ANS: WINDBREAKS, COVER CROP, STRIP CROPPING, CONTOUR CROPPING, TERRACING, GRASSED WATERWAYS, REDUCED TILLAGE, SOD SEEDING

3. Where does fertilization of an ovum occur?

ANS: Vagina, cervix, Uterus, Oviduct?"

ANS: OVIDUCT

4. What direction should you go when entering the show ring with your dairy animal?

ANS: Clockwise direction.

5. In 1968, Virginia Tech established two herds. Herd No. 1 used 1968 genetics each year until 1993, while herd No. 2 used current genetics sold by A.I. studs. In 1993, the experiment was terminated and the 1968 genetic cows were sold. How far behind was the 1968 DHIA herd on milk?

PHASE C 20 QUESTIONS

NOTE: ANSWER ONLY AFTER BEING ACKNOWLEDGED BY MODERATOR

CORRECT ANSWERS WORTH 15 POINTS

MISSED T/F, EITHER/OR AND YES/NO QUESTIONS REPLACED AND OFFERED

ANSWERS WITHOUT RECONITION 10 POINT LOSS.

1. What do the letters PTI stand for when talking about a sire summary?

ANS: PRODUCTION-TYPE INDEX

2. In cold weather why should the breeding gun be warmed before loading?

ANS: To avoid temperature shock to the semen.

3. In 1996, US milk production dropped 0.7 percent. Which state had the largest percentage drop? a) Alaska

b) Hawaii

c) Alabama

d) Wisconsin

ANS: C

4. A positive reaction to the Bacillus stearothermophilus test detects antibiotics at what level?

ANS: 0.01 UNITS

5. T/F Calves should be offered a dry grain mix within a few days after birth.

ANS: . True

6. Name _____ causes of milk rancidity?

ANS: LOW HERD NUTRITION, MECHANICAL AGITATION, MILK TEMPERATURE CHANGES (50-70o F), FREEZING OF MILK ENZYMATIC ACTION OF LIPASE, MASTITIS, COWS LATE IN LACTATION

7. T/F The gene for polledness in dairy cattle is dominant.

ANS: TRUE

8. T/F The ability to evaluate faults in an animal's conformation is important in showmanship.

ANS: True.

9. T/F Daughters of sires with higher predicted transmitting abilities for milk are more efficient in their conversion of ration nutrients to milk.

ANS: TRUE

10. True / False: Holsteins have the lowest percent butterfat of the five (5) major dairy breeds in the United States.

ANS: True

11. T/F When judging dairy cattle, the reasons should be descriptive.

ANS: FALSE

12. How much nitrogen per year, in pounds, is produced in the manure of a dairy cow?

ANS: 60

13. How many square bales of hay should be sampled to obtain a representative sample?

ANS: AT LEAST 20 BALES PER LOT

14. What is the condition called when a female calf is born twin to a bull calf?

ANS: Freemartin.

15. An abnormal female born twin to a bull is called:

ANS: . Freemartin

16. Which of the following diseases cannot be transmitted to humans: leptospirosis, brucellosis, vibriosis, or bangs?

ANS: VIBRIOSIS

17. What is the best thing to do with a cow that is no longer capable of making a profit for the dairyman?

ANS: CULL HER

18. According to data from the California Milk Processor Board, fluid milk consumption was 20.6 gallons in 1991 and fell to ____ gallons in 1996. (a) 5.1 gallons (b) 10.9 gallons (c) 19.9 gallons (d) 20.9 gallons

ANS: C

19. T/F Daughters of high PD bulls will be less efficient in the use of feeds consumed.

ANS: False

20. Where do most pieces of hardware settle?

ANS: RETICULUM

BONUS QUESTIONS

AFTER THREE TEAM MEMBERS HAVE CORRECTLY ANSWERED A QUESTION

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. A well ventilated, clean area, free of drafts, helps prevent what calfhood disease?

ANS: PNEUMONIA

2. Of the following traits: milk production, fat production, protein percentage and calving interval, which are generally considered to be the least heritable?

ANS: CALVING INTERVAL

3. The Hoard's Dairyman judging contest was first begun in which year?

ANS: 1931

4. M/C When a calf is born, the normal delivery position is:

  1. back feet first
  2. front feet first
  3. then the head
  4. back first

ANS (b) Front feet first, then the head

5. White Cloud Jason's Elegant and Welcome In Stretch were leading sires in which breed of dairy cattle?

ANS: Brown Swiss.