2001 DAIRY QUIZBOWL QUESTIONS ROUND06

Phase B 5 QUESTIONS

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. "According to Dave Kjome, a Minnesota dairy extension specialist, Holstein heifers from birth to 24 months should gain how many pounds per day? (a) .25 pound (b) 1.1pounds (c) 1.8 pounds (d) 3.1 pounds

ANS: C

2. M/C, Which of the following factors affect the partitioning or utilization of energy by the cow: A. Stage of lactation, B. Level of milk production, C. Genetics, D. Ration balance,

E. All of the above?

ANS: E. All of the above.

3. What is the purpose of the vacuum pump on a milking machine?

ANS: To generate a vacuum or negative pressure, which extracts the milk from the udder.

4. If a cow has mastitis, the veterinarian will run culture and sensitivity tests on what type of sample?

ANS: MILK

5. T/F Most DHI samples are tested for butterfat using the Babcock test.

ANS: FALSE

PHASE C 20 QUESTIONS

NOTE: ANSWER ONLY AFTER BEING ACKNOWLEDGED BY MODERATOR

CORRECT ANSWERS WORTH 15 POINTS

MISSED T/F, EITHER/OR AND YES/NO QUESTIONS REPLACED AND OFFERED

ANSWERS WITHOUT RECONITION 10 POINT LOSS.

1. In what year were the pictures for the Hoard's Dairyman judging contest first printed on the front cover? 1964

2. M/C Digestibility of a forage is reported on a feed analysis report and is estimated from (a) fiber (b) weight (c) color (d) pH

ANS: . (a) fiber

3. Which subcategory under the mammary system is allotted the most points on the Dairy Cow Unified Score Card?

ANS: UDDER SUPPORT

4. Name a factor, which affects the availability of nutrients in a feedstuff?

ANS: 1. Composition of feed, 2. Digestibility, 3. Rate of passage through digestive tract.

5. What is the purpose of an ionophore?

ANS: Alters microbial population in the rumen which increases propionic acid production and increases energy available for growth.

6. What is parturition?

ANS: Calving time

7. The letters BRSV stand for what disease of dairy cattle?

ANS: BOVINE RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS

8. In 1996, California led all US. states in all cash milk sales with $3.72 billion. How much money were total U.S. 1996 milk sales? (a) $3.72 billion (b) $7.44 billion (c) $10.05 billion (d) $22.83 billion

ANS: D

9. What range of embryo transfer pregnancy rates would a skilled technician have transferring good-quality embryos under ideal conditions?

ANS: 50 to 70

10. When entering the show ring with your dairy animal, you should move

in what direction?

ANS: Clockwise direction

11. The majority of the total digestion in a mature cow occurs in which compartment?

ANS: RUMEN

12. What is the ideal rumen pH?

ANS: 6.2 TO 6.8

 

13. Compute the score using a 50 point maximum: official placing 4-3-2-1, cuts 5-1-5, placing 3-4-1-2.

ANS: 40

14. Which breed of dairy cattle originated in Scotland?

ANS: AYRSHIRE

15. T/F When clipping a show animal, it is important to make all points where you start and stop as smooth as possible.

ANS: True.

16. If the thurl of a cow corresponds to the hip on a human, what part of the cow corresponds to the knee?

ANS: STIFLE

17. What is the name of the by-product from the manufacture of cheese, which is a good feed source?

ANS: WHEY

18. Which gland produces the hormone oxytocin?

ANS: . Pituitary gland

19. T/F As milk yield increases, feed efficiency also improves

ANS: TRUE.

20. They're classified into two groups: essential or nonessential and are the basic building blocks for protein. What are they?

  1. amino acids
  2. water
  3. carbohydrates
  4. fat

ANS: A

BONUS QUESTIONS

AFTER THREE TEAM MEMBERS HAVE CORRECTLY ANSWERED A QUESTION

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. T/F The drug withholding periods for sale to slaughter and to market are identical.

ANS: FALSE

2. "According to USDA statistical studies, how many calves died from birth to weaning last year? (a) 1 percent (b) 5 percent (c) 11 percent (d) 54 percent

ANS: C

3. Hardware disease usually occurs when accidentally consumed metal punctures which compartment of the ruminant stomach?

ANS: Reticulum

4. T/F On the Dairy Cow Uniform Score Card, the category Dairy Character includes legs and feet.

ANS: False

5. One (1) tablespoon of Half-and-Half has: more, fewer, or the same calories as one (1) tablespoon of a non-dairy coffee creamer?

ANS: FEWER