2001 DAIRY QUIZBOWL QUESTIONS ROUND07

Phase B 5 QUESTIONS

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. True / False: The conception rate generally rises in the summer.

ANS: False

2. According to recent USDA research what is the best indicator of net income per day of life for Jersey cows?

ANS: FIRST LACTATION MILK YIELD

3. T/F Calves should generally receive milk or milk replacer at a rate of 8-10% of their body weight.

ANS: TRUE

4. Which usually costs more to buy a grade or a registered purebred?

ANS: A registered purebred.

5. Lipases break down which milk component?

ANS: FATS

PHASE C 20 QUESTIONS

NOTE: ANSWER ONLY AFTER BEING ACKNOWLEDGED BY MODERATOR

CORRECT ANSWERS WORTH 15 POINTS

MISSED T/F, EITHER/OR AND YES/NO QUESTIONS REPLACED AND OFFERED

ANSWERS WITHOUT RECONITION 10 POINT LOSS.

1. Wisconsin milk production for 1996 was the lowest annual out-put since 1980. How much milk did Wisconsin produce in 1996? (a) 22.4 billion pounds (b) 12.4 billion pounds (c) 10.4 billion pounds (d) 1.4 billion pounds

ANS: A

2. T/F Dairymen own over half of the plants which produce manufactured dairy products such as powder, butter and cheese.

ANS: TRUE

3. Relative to all consumer prices has the cost of milk: gone up, come down, or remained the same, since 1967?

ANS: COME DOWN

4. M/C Well-preserved silage contain a large amount of the following acid:

  1. lactic
  2. butyric
  3. hydrochloric

ANS: a) lactic

5. Define the calving interval for a cow?

ANS: THE PERIOD OF TIME BETWEEN SUCCESSIVE CALVING DATES

6. How long after calving is the peak occurrence of Acetonemia or Ketosis?

ANS: Two to three weeks after calving.

7. What digestive secretions are produced by the ruminant forestomach?

ANS: None.

8. T/F Mastitis is a uterine infection or inflammation.

ANS: False

9. Milk fever is most common in which breed?

ANS: Jersey

10. Who sets the milk support price?

ANS: SECRETARY OF AGRICULTURE

11. Fescue toxicity (summer syndrome) causes several problems in grazing cattle. Name _____ of the problems.

ANS: NECROSIS AND SLOUGHING OFF OF HOOVES, TIPS OF TAILS AND EARS, HARD FAT MASSES IN ABDOMEN, LOW DAILY GAINS, LOW MILK PRODUCTION, REPRODUCTIVE FAILURE, INCREASED SUSCEPT

12. What is the hormone, which is produced by the corpus luteum (yellow body) and is responsible for maintaining pregnancy in the cow?

ANS: PROGESTERONE

13. Name _____ tests for mastitis.

ANS: CALIFORNIA MASTITIS TEST (CMT), WISCONSIN MASTITIS TEST (WMT), SOMATIC CELL COUNT (SCC), CULTURE, STRIP CUP or PLATE, CATALASE TEST, WHITESIDE TEST

14. T/F Pinkeye is a seasonal eye infection of cattle that occurs early in the summer when sunlight is the most intense.

ANS: TRUE

15. For what reason is Potassium carbonate sprayed on hay?

ANS: Reduces drying time.

16. What term describes the period when a cow is producing milk?

ANS: Lactation

17. Name the top five (5) dairy producing states.

ANS: 1. California, 2. Wisconsin, 3. New York, 4. Pennsylvania, 5.Minnesota

18. The National Conference on Interstate Milk Shipments (NCIMS) is a cooperative program between the Federal Food and Drug Administration (FDA) and all 50 states and Puerto Rico. Since 1950, the conference has written the Pasteurized Milk Ordinance, which regulates (a) Grade, A milk

19. What factor will lower or increase the percent reliability?

ANS: The amount of information available in the animal's pedigree.

20. In which frost-damaged forage crop does prussic acid develop?

ANS: SORGHUM, SUDAN GRASS

BONUS QUESTIONS

AFTER THREE TEAM MEMBERS HAVE CORRECTLY ANSWERED A QUESTION

ANSWERS GIVEN BY TEAM CAPTAIN, ASSISTANCE FROM TEAM MEMBERS

NOTE: QUESTIONS READ ONCE. CORRECT RESPONCE WORTH 10 POINTS

JUDGES MAY GIVE PARTIAL CREDIT.

1. One hundred (100) pounds of whole milk should yield about how many pounds of cheese?

ANS: 10

2. M/C A pendulous udder is

  1. one with six teats
  2. one that hangs
  3. close to the ground
  4. a perfect udder
  5. a well-balanced udder

ANS: b) one that hangs close to the ground

3. When did the USDA begin evaluating the genetic merit of sires?

ANS: 1935

4. How do you calculate the rolling herd average?

ANS: DIVIDE THE TOTAL HERD PRODUCTION FOR A YEAR BY THE AVERAGE NUMBER OF COWS IN THE HERD DURING THE YEAR

5. Which vitamin is added to rations to improve utilization of fat?

ANS: NIACIN