2003 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 01



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.



1. Which compartment of the cow's stomach functions as a fermentation vat and has the largest volume?



ANS: Rumen



2. What is the name for the sugar found in milk?



ANS: Lactose



3. What is the name of the "true stomach" in the dairy cow?



ANS: Abomasum



4. Calves acquire immunity to disease from what liquid substance, that is produced by their mother immediately after calving?



ANS: colostrum



5. What milk component does the Babcock test measure?



ANS: Milk fat or butterfat



























Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. On DHIA records, lactation length is standardized to how many days?



a) 305 days b) 365 days c) 280 days d) 380 days



ANS: a) 305 days



2. Acidosis is caused by overfeeding:



a) grain b) hay c) calcium



ANS: a) grain



3. What is the term that describes the act of giving birth?



a) estrus b) lactation c) laminitis d) parturition



ANS: d) parturition



4. What hormone is responsible for milk letdown?



a) progesterone b) adrenaline c) oxytocin



ANS: c) oxytocin



5. Teat dipping is used to help prevent:



a) mastitis b) metritis c) laminitis d) rumenitis



ANS: a) mastitis



6. What is the maximum legal limit of somatic cells per milliliter that milk can contain?



a) 500,000 cells/ml c) 1,000,000 cells/ml

b) 750,000 cells/ml d) 2,000,000 cells/ml



ANS: b) 750,000 cells/ml



7. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, how many points are allotted to udder?



a) 15 b) 40 c) 20 d) 10



ANS: b) 40



8. The casein in milk is part of which nutrient?



a) lactose b) carbohydrate c) fat d) protein



ANS: d) protein



9. What is another name for a calf's mother?



a) progeny b) sire c) offspring d) dam



ANS: d) dam



10. At what temperature should milk be held in the farm bulk tank?



a) 48 degrees F b) 38 degrees F c) 60 degrees F



ANS: b) 38 degrees F



11. Mycotoxins come from:



a. sugars b. bacteria c. molds



ANS: c). molds



12. A long, lean neck is included in which category of the PDCA Scorecard?



a) mammary c) dairy character

b) body capacity d) feet and legs



ANS: c) dairy character









13. What is the name of the ligament that divides the udder into a right and left side, and provides the main support for the udder?



a) lateral ligament b) anterior cruciae ligament c) median suspensory ligament



ANS: c) median suspensory ligament



14. Cottonseed hulls, brewers grains and corn gluten feed are examples of:



a) forages b) nitrates c) by-product feeds



ANS: c) by-product feeds



15. What dairy breed is traditionally known for producing milk with the highest percentage of milk fat and milk protein?



ANS: Jersey



16. The process of flushing fertilized eggs from donor cows and implanting them in recipient cows is called:



a) embryo transfer b) artificial insemination c) cloning d) gestation



ANS: a) embryo transfer



17. Of the six major dairy breeds, which one originated in the United States?



ANS: None of the dairy cow breeds originated in the United States



18. What is the name for an infertile heifer that is born twin to a bull?



ANS: Freemartin



19. A deficiency of what mineral causes grass tetany?



a) iron b) zinc c) magnesium d) copper



ANS: c) magnesium

20. What is the name of the substance produced by the cow during the chewing process that helps to buffer the rumen?



ANS: Saliva





Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.





Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.





1. In order to calve at 22 to 24 months of age, when must a heifer be bred?



ANS: 13 to 15 months of age



2. What is the name of the portion of a cow's back closest to the withers?



a) rump c) chine

b) brisket d) loin



ANS: c) chine



3. What is the name of the feed component found in plant cell walls that is not digestible by the cow?



ANS: Lignin



4. Compute your score using a 50 point maximum. The official placing is 1-2-3-4 with cuts of 5-2-4. Your placing is 1-3-2-4. What is your score?



ANS: 48



5. What do the letters DHIR stand for?



ANS: Dairy Herd Improvement Registry