2003 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 02



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.



1. When referring to milk, what do the initials SNF stand for?



ANS: Solids-Not-Fat



2. What is the average gestation period (in days) for a cow?



ANS: 280 days (accept 275 to 285 days)



3. Which parent determines the sex of a calf?



ANS: The sire



4. What is the name of the process that is used to destroy bacteria in milk?



ANS: Pasteurization



5. Why do dairy farmers use KAMAR detector's on their cows?



ANS: To detect heat or estrus

































Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. What is the name of cowside test that uses a four-compartment paddle to test a sample of milk to identify cows with mastitis?

a) DHI somatic cell count c) ELISA test

b) CMT test d) strip cup test



ANS: b) CMT test



2. The "ring test" conducted on milk samples is a screening test for what cattle disease?



ANS: Brucellosis (also known as Bangs disease)



3. How many days is an optimum dry period?



ANS: 45 to 60 days



4. How much blood must pass through the udder to produce a gallon of milk?



a) 10-15 gallons b) 400-500 gallons c) 40-50 gallons



ANS: b) 400-500 gallons



5. Calcium and phosphorous are examples of:



a) fiber sources b) protein sources c) energy sources d) minerals



ANS: d) minerals







6. What is the name of the stomach disorder in which the cow's fourth stomach compartment twists out of normal position?



a) displaced abomasum (DA) c) ketosis

b) milk fever d) acidosis



ANS: a) displaced abomasum (DA)



7. A primary source of protein in dairy cattle diets is:



a) corn grain b) sodium bicarbonate c) calcitic limestone d) soybean meal



ANS: d) soybean meal



8. What does it mean if a heifer is "overconditioned"?



a) she is too fat b) she is too old c) she is too thin d) she needs to gain weight



ANS: a) she is too fat



9. What condition often occurs in cows that graze alfalfa or clover?



ANS: Bloat



10. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, how many points are assigned to the Frame category?



a) 10 b) 15 c) 20 d) 40



ANS: b) 15



11. The cause of Blackleg in cattle is:



a. a virus b. a fungus c. a bacterium

ANS: a. a bacterium



12. During cold weather, what happens to the calf's requirement for energy?



a) it decreases b) it increases c) it stays the same



ANS: b) it increases







13. When a calf nurses milk, what stomach compartment receives the milk directly?



ANS: Abomasum



14. Whole cottonseed has a high energy content because it contains a large amount of:



a) protein b) fiber c) fat d) vitamins



ANS: c) fat



15. A low milk fat test is an indication of a deficiency of what?



a) energy b) protein c) effective fiber

ANS: c) effective fiber



16. What is an infection and inflammation of the mammary gland called?



ANS: mastitis



17. The condition in which a cow is receptive to be bred is called:



a) lactation b) gestation c) dry period d) estrus or heat



ANS: d) estrus or heat



18. In dairy cattle judging, what are you referring to when you describe this part as having a higher and wider attachment?



a) tail head b) fore udder c) rear udder d) muzzle



ANS: c) rear udder



19. It is a good management practice to give your dairy heifer a special magnet that stays in her reticulum throughout her life. What "disease" does this magnet help prevent?



ANS: "Hardware disease"



20. Name the hormone that causes the alveoli to begin to secrete milk as a cow nears the time of giving birth.



a. oxytocin b. estrogen c. prolactin

ANS: c. prolactin





Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



1. What is the name of the waxy substance that is found in the teat duct (streak canal)?



ANS: Keratin



2. When referring to milk, what do the letters FCM stand for?



ANS: Fat Corrected Milk



3. Which gland produces the hormone oxytocin?



ANS: Pituitary gland



4. Which nutrient is essential for good muscle development?



ANS: Protein



5. What is the best age to dehorn calves?



a) 2 to 8 days c) 10 to 16 weeks

b) 2 to 8 weeks d) anytime over 6 months



ANS: b) 2 to 8 weeks