2003 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 03



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.



1. In a sire summary, what do the initials PTA stand for?



ANS: Predicted Transmitting Ability



2. What is released when a protein is digested?



ANS: Amino Acids



3. How many pounds of milk are in one gallon?



ANS: 8.6 pounds



4. Name the city and state where the National Dairy Shrine is located.



ANS: Fort Atkinson, Wisconsin



5. In what country did the Ayrshire breed originate?



ANS: Scotland





























Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. Normal milk is approximately what percent solids?



a) 20% b) 13% c) 10% d) 25%



ANS: b) 13%



2. In North Carolina, the highest conception rates would be expected in which month?



a) December b) July c) August d) September



ANS: a) December



3. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, how many points are assigned to the Dairy Character category?



a) 10 b) 15 c)20 d) 40



ANS: c)20



4. What is the main reason why you should keep newborn calves separate from each other?



a) to reduce fighting among the calves b) to reduce transmission of disease c) labor costs



ANS: b) to reduce transmission of disease



5. The deficiency of what trace mineral has been associated with retained placenta in cows and white muscle disease in calves?

a) iron b) copper c) selenium



ANS: c. selenium



6. What is the recommended amount of feed bunk space per cow in a free stall barn for adequate intake?



a) 2 inches c) 24 inches (2 feet)

b) 12 inches d) 48 inches (4 feet)



ANS: c) 24 inches (2 feet)



7. What is the common name for the disease caused by the bacteria Mycobacterium paratuberculosis?



a) Johne's (pronounced "yo-nees") disease b) metritis c) mastitis



ANS: Johne's (pronounced "yo-nees") disease



8. Milk normally contains what percentage of water?



a) 67.5% b) 77.5% c) 87.5% d) 97.5%



ANS: c) 87.5%



9. What is the main reason that some long-stemmed hay is often included in dairy cow rations?



a) as a source of energy b) as a source of protein c) as a source of fiber



ANS: c) as a source of fiber



10. How many upper front teeth does a cow have?



a) 12 b) 32 c) 20 d) none



ANS: d) none



11. The normal estrus cycle in a dairy cow is about:



a) 1 week b) 2 weeks c) 3 weeks d) 4 weeks



ANS: c) 3 weeks



12. Which of the following is not a legume:

a) alfalfa b) red clover c) rye grass



ANS: c. rye grass



13. Class I milk refers to milk that will be sold as:

a) fluid milk c) cheese

b) butter d) ice cream



ANS: a) fluid milk



14. Name the hormone that is released when an animal is frightened.



a) oxytocin b) progesterone c) adrenaline (epinephrine)



ANS: c) adrenaline (epinephrine)



15. Cottonseed hulls are often added to the ration to increase the level of:

a) calcium b) fiber c) energy d) protein



ANS: b) fiber



16. Which section of North Carolina has the fewest dairy cows?



a) Piedmont b) Mountains c) Coastal Plain



ANS: c) Coastal Plain



17. The newborn calf should receive its first feeding of colostrum:



a) at 3 days of age b) as soon as possible, preferably within the first 30 minutes of life

c) after it begins to eat calf starter



ANS: b) as soon as possible, preferably within the first 30 minutes of life



18. The normal delivery position when a calf is born is:



a) back feet first b) front feet first and then the head c) shoulders first



ANS: b) front feet first and then the head



19. What two amino acids are considered to be first limiting or co- limiting for milk protein synthesis?

ANS: Lysine and Methionine



20. In a baby calf, the major problem that occurs during scours because not enough fluids are absorbed from the intestinal tract is called:



a) dehydration b) rumination c) chelation

ANS: a) dehydration





Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



1. Name the four fat-soluble vitamins.



ANS: A, D, E, K



2. What do the initials BST stand for?



ANS: Bovine somatotropin



3. What is used to freeze and store semen for artificial insemination?



ANS: Liquid nitrogen



4. What do the initials DHIA stand for?



ANS: Dairy Herd Improvement Association



5. Where do you deposit the material when an injection is given I.V.?



ANS: Into the vein