2003 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 04



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.



1. What is the name of the hormone that maintains pregnancy in dairy cattle?



ANS: Progesterone



2. In reference to a feed analysis report, what do the initials ADF stand for?



ANS: Acid detergent fiber



3. What mineral is found in the largest quantity in milk?



ANS: Calcium



4. What is the single largest cash expense on most dairy farms?



ANS: Purchased feed



5. What are clusters of milk secreting cells in the udder called?



ANS: Alveoli































Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. What metabolic disease is caused by the incomplete metabolism of body fat?



a. Lameness b. Pneumonia c. Ketosis d. BVD



ANS: c. Ketosis



2. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, how many points are assigned to the "Feet and Legs" category?



a) 40 b) 20 c) 10 d) 15



ANS: 15



3. What is the term for an animal that is born without horns?



ANS: Polled



4. What muscle keeps the teat end closed and helps prevent organisms from entering the udder?



ANS: Sphincter muscle



5. Cows are most susceptible to mastitis infection:



a) during the early dry period b) at freshening c) in late lactation



ANS: b) at freshening









6. During "milk fever", there is a large decrease of this mineral in the blood:



a) zinc b) selenium c) calcium



ANS: c) calcium



7. Well grown Holstein heifers should have their first calf at what age (in months)?



a) 10 to 12 months b) 13 to 15 months c) 22 to 24 months



ANS: c) 22 to 24 months



8. The additive Deccox is often included in calf starter feed because it controls:



a) flies b) growth c) coccidia



ANS: c) coccidia



9. What is the name of the feed product that is recovered during the process of making cheese?



ANS: Whey



10. "Navel-ill" in a calf will often result in swelling and inflammation in what part of the body:

a) eyes b) joints c) head



ANS: b) joints



11. Ringworm is caused by a :



a) bacteria b) virus c) fungi

ANS: c): fungi



12. What is found in colostrum that when absorbed through the small intestine provides the newborn calf with passive immunity to disease?



a) immunoglobulin or antibodies b) lactose c) carbohydrate d) fat



ANS: a) immunoglobulin or antibodies









13. The founder of Hoard's Dairyman magazine was:



a) from North Carolina b) a governor of Wisconsin c) owner of the Green Bay Packers



ANS: b) a governor of Wisconsin



14. What do the initials NDF stand for on a feed analysis report?



ANS: Neutral Detergent Fiber



15. What are acetate, propionate and butyrate?



a) milk protein b) somatic cells c) volatile fatty acids produced in the rumen



ANS: c) volatile fatty acids produced in the rumen



16. The term for the period when the calf is developing in its mother's womb is called:



a) parturition b) lactation c) gestation d) paresis



ANS: c) gestation



17. When comparing fertility, which are usually the most fertile?



a) breeding age heifers b) second lactation cows c) aged cows



ANS: a) breeding age heifers



18. What is the name of the manufacturing process that is used to dispense the fat evenly

throughout milk?



a) pasteurization b) clarification c) homogenization



ANS: c) homogenization



19. Parturient paresis is the proper name for:



a) the birth process b) milk fever c) ketosis d) the dry period



ANS: b) milk fever



20. What is the term used in dairy judging to describe when a cow is close at the hocks?



a) cow-hocked b) post-legged c) sickle-hocked

ANS: a) cow-hocked





Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



1. Name the four compartments of the stomach of a dairy cow.



ANS: rumen, reticulum, omasum, abomasum



2. You purchase one ton (2000 pounds) of dairy feed that contains 24% protein. How many pounds of protein did you buy?



ANS: 480 pounds



3. A cow produced 86 pounds of milk today. How many gallons of milk did she produce?



ANS: 10



4. (True or False) A warm humid barn is best for raising calves.

ANS: false



5. How many points are allotted for body capacity on the PDCA Dairy Cow Unified Score Card?



ANS: 10