2003 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 05



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.



1. What is the name of the precursor for Vitamin A?



ANS: Carotene



2. What does "days open" mean on a DHIA report?



ANS: The number of days from calving to conception



3. What is the name of the primary digestive process that occurs in the rumen?



ANS: Fermentation



4. When entering the show ring with your dairy animal, you should walk in which direction?



ANS: Clockwise



5. What is the name of the first "milk" that a cow produces after she has her calf?



ANS: Colostrum

























Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. The corpus luteum (yellow body) maintains pregnancy by secreting which hormone?



a) progesterone b) adrenaline (epinephrine) c) oxytocin d) testosterone



ANS: a) progesterone



2. Which one of the following is the best calcium supplement for cattle feeds?



a) corn grain b) soybean meal c) oats d) calcitic limestone



ANS: d) calcitic limestone



3. What is the name of the part of the milking machine that functions to alternate vacuum and atmospheric pressure in the space between the teat cup shell and the liner?



a) milking claw b) compressor c) pulsator d) bulk tank



ANS: c) pulsator



4. On the PDCA Dairy Judging Scorecard, in which category is the rump?



ANS: Frame



5. What does the abbreviation PDCA stand for?



ANS: Purebred Dairy Cattle Association









6. In a dairy cow, an infection of the uterus is called:



a) IBR b) winter dysentery) c) metritis (or pyometra) d) mastitis



ANS: c) metritis (or pyometra)



7. What hormone causes the heifer or cow to come into heat?



a) progesterone b) oxytocin c) estrogen d) testosterone



ANS: c) estrogen



8. Protein is formed from:

a) amino acids b) lactose c) vitamins

ANS: a) amino acids



9. A rolling herd average is based on how many months?



a) 1 month c) 12 months

b) 6 months d) 24 months



ANS: c) 12 months



10. In reference to the health of dairy cows, what do the initials D.A. stand for?



ANS: Displaced Abomasum



11. What is the term for the disease brucellosis when it affects humans?



ANS: Undulant Fever



12. Ovulation is the process of:



a) delivering a calf from the uterus b) milk ejection c) release of an egg from a follicle



ANS: c) release of an egg from a follicle



13. What causes the disease "Rickets" in calves?



a) a deficiency of Vitamin C b) too much Vitamin A in the diet

c) a deficiency of Vitamin D



ANS: b) a deficiency of Vitamin D



14. Which of the following is found in the greatest amount in soybean meal?



a) starch b) fiber c) fat d) protein



ANS: d) protein



15. Which two breeds of dairy cattle originated on islands in the English Channel?



ANS: Guernsey and Jersey



16. When you measure the heart girth of a dairy animal with a special tape, what are you trying to estimate?



ANS: Body weight



17. As forage crops grow and mature, their fiber content:



a) increases b) decreases c) does not change



ANS: a) increases



18. Which of the following is not a part of the reproductive system?



a) uterus b) esophagus c) ovary d) cervix



ANS: b) esophagus



19. How many pounds of cheese can be made from 100 pounds of milk?



a) 40 b) 30 c) 20 d) 10



ANS: d) 10



20. In a 4-H dairy cattle judging contest, how many minutes are allowed for you to present a set of oral reasons?



a) 2 minutes b) 3 minutes c) 4 minutes



ANS: a) 2 minutes















Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



1. In reference to milk quality, what do the letters SCC stand for?



ANS: Somatic Cell Count



2. In what state and city is the National 4-H Dairy Cattle Judging Contest held?



ANS: Madison, Wisconsin (at the World Dairy Expo)



3. Name the 5 major categories on the PDCA Dairy Cow Unified Score Card.



ANS: Frame, Dairy Character, Body Capacity, Feet and Legs, Udder



4. What is the maximum legal limit of somatic cells per milliliter that milk can contain?



a) 500,000 cells/ml c) 1,000,000 cells/ml

b) 750,000 cells/ml d) 2,000,000 cells/ml



ANS: b) 750,000 cells/ml



5. What is meant by 3X milking?



ANS: Cows are milked 3 times a day