2003 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 06



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

1. True or False

An embryo with two X chromosomes will result in a female calf.



ANS: True



2. In dairy cattle judging, what part of the animal are you referring to when you say that the cow was sickle-hocked?



ANS: Rear legs



3 What dairy breed originated in the Netherlands?



ANS: Holstein



4. True or False

The nose of a healthy calf will usually be dry.



ANS: False



5. Parturition is another name for what process?



ANS: Birth





























Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. After a calf has just been born, what should you do that will help prevent "joint ill" in the baby calf?



a) dip the calf's navel in a 7% tincture of iodine solution b) help the calf to stand up

c) dehorn the calf



ANS: a) dip the calf's navel in a 7% tincture of iodine solution



2. In a dairy ration, NEL and TDN refer to the:



a) nitrogen level b) energy level c) protein level



ANS: b) energy level



3. When a calf nurses, what functions to divert the milk into the abomasum?



a) the reticulum b) the esophageal groove c) its tongue



ANS: b) the esophageal groove



4. Cottonseed meal and soybean meal are used in dairy rations as:



a) sources of energy b) sources of protein c) sources of fiber



ANS: b) sources of protein











5. What does 305-2X-ME stand for in a cow milk production record?



ANS: 305 days, 2 times a day milking, mature equivalent



6. Compute your score using a 50 point maximum. The official placing is 1-2-3-4 with cuts of 2-5-4. Your placing is 1-3-2-4. What is your score?



ANS: 45



7. Which of the following feed ingredients is often included in dairy cow diets as a buffer?



a) copper sulfate b) sodium bicarbonate c) yeast



ANS: b) sodium bicarbonate



8. Warts are caused by a:



a) bacteria b) fungus c) virus



ANS: c) virus



9. In reference to milk quality, what do the letters CMT stand for?



ANS: California Mastitis Test



10. On a dairy farm, what do the terms herringbone, parallel and side-opening refer to?



ANS: Types or designs of milking parlors or milking centers



11. True or False

It is a good management practice to feed the same ration to the dry cows as you feed to the lactating cows.



ANS: False



12. Teat dipping following milking is used to prevent:



a) metritis b) mastitis c) laminitis

ANS: b) mastitis



13. True or False

Corn silage is higher in crude protein than alfalfa hay.



ANS: False



14. In order to promote good rumen development, research has shown that it is best not to feed hay until the calf is:



a) weaned from milk b) 3 days old c) 6 months old d) 1 year old



ANS: a) weaned from milk



15. Rumensin and Bovatec increase feed efficiency and body weight gain in heifers. These products are also known as:



c) fiber supplements b) protein supplements c) ionophores



ANS: c) ionophores



16. When referring to milk, what do the letters FCM stand for?



ANS: Fat Corrected Milk



17. What minimum percentage of protein should a good quality milk replacer contain?



a) 3 percent c) 12 percent

b) 6 percent d) 20 percent



ANS: d) 20 percent



18. Where do you deposit the material when an injection is given I.M.?



ANS: Into the muscle



19. What two amino acids are most often considered to be first limiting or co-limiting for milk protein synthesis?



ANS: Lysine and Methionine



20. In reference to cattle, what do the letters BVD stand for:



ANS: Bovine Viral Diarrhea















Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



ANS: Lignin



2. Which vitamin can be produced within the skin of most mammals including dairy cattle?



ANS: Vitamin D



3. True or False

When recommended good milking practices are used, all of the milk is removed from the udder at each milking.



ANS: False



4. True or False

If you don't feed heifers correctly during the first year of life, their breeding will be delayed.



ANS: True



5. Of the 5 major dairy breeds, which one normally produces the most milk?



ANS: Holstein