2003 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 07



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.



1. True or False

When recommended good milking practices are used, all of the milk is removed from the udder at each milking.



ANS: False



2. True or False

If you don't feed heifers correctly during the first year of life, their breeding can be delayed.



ANS: True



3. Of the 5 major dairy breeds, which one normally produces the most milk?



ANS: Holstein



4. The term "parturient paresis" is another name for:



a) mastitis b) laminitis c) displaced abomasum d) milk fever



ANS: d) milk fever



5. What is the primary cause of death in calves that have scours?



a) pneumonia b) dehydration c) starvation



ANS: b) dehydration

















Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. Name the 5 major categories on the PDCA Dairy Cow Unified Score Card.



ANS: Frame, Dairy Character, Body Capacity, Feet and Legs, Udder



2. What is the maximum legal limit of somatic cells per milliliter that milk can contain?



a) 500,000 cells/ml c) 1,000,000 cells/ml

b) 750,000 cells/ml d) 2,000,000 cells/ml



ANS: b) 750,000 cells/ml



3. On a milk production record, what is meant by the term 3X?



ANS: Cows are milked 3 times a day



4. A cow produced 86 pounds of milk today. How many gallons of milk did she produce?



ANS: 10



5. What is the name of the mineral that is fed or injected in small amounts that helps to prevent retained placenta?



ANS: Selenium



6. How many points are allotted for body capacity on the PDCA Dairy Cow Unified Score Card?



ANS: 10









7. What substance is used to freeze and store semen in for artificial insemination?



ANS: Liquid nitrogen



8. What do the initials DHIA stand for?



ANS: Dairy Herd Improvement Association



9. Where do you deposit the material when an injection is given I.V.?



ANS: Into the vein



10. Which gland produces the hormone oxytocin?



ANS: Pituitary gland



11. Which nutrient is essential for good muscle development?



ANS: Protein



12. The daily feed dry matter intake of early lactation Holstein cows is normally about:



a) 25 pounds b) 50 pounds c) 100 pounds



ANS: b) 50 pounds



13. What is the name of the feed component found in plant cell walls that is not digestible by the cow?



ANS: Lignin



14. Compute your score using a 50 point maximum. The official placing is 1-2-3-4 with cuts of 5-2-4. Your placing is 1-3-2-4. What is your score?



ANS: 48



15. What do the letters DHIR stand for?



ANS: Dairy Herd Improvement Registry









16. The process of flushing fertilized eggs from donor cows and implanting them in recipient cows is called:



a) gestation b) embryo transfer c) artificial insemination



ANS: b) embryo transfer



17. During cold weather, the calf's requirement for energy:



a) increases b) decreases c) remains unchanged



ANS: a) increases



18. High somatic cell counts are an indication of:



a) laminitis b) metritis c) mastitis



ANS: c) mastitis



19. Which of the following is not a compartment of the cow's stomach?



a) omasum b) rumen c) colon d) reticulum



ANS: c) colon



20. When judging dairy cows, the term "pendulous udder"refers to:



a) a well-balanced udder b) an udder with a strong median suspensory ligament

c) an udder that hangs close to the ground



ANS: c) an udder that hangs close to the ground

































Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



1. Bypass protein refers to the part of feed protein that, in the cow's rumen, is:



a) degraded b) undegraded c) fermented to volatile fatty acids



ANS: b) undegraded



2. In artificial insemination, the semen is normally deposited in the:



a) cervix b) uterine body c) oviduct d) fallopian tubes



ANS: b) uterine body



3. What is the name of the wax-like material that lines the teat canal?



ANS: keratin



4. Which occurs first during the lactation cycle, "peak milk production" or "peak feed intake"?



ANS: Peak milk production



5. The blister-like structure on the ovary that contains the egg before ovulation is called the:



a) uterus b) cervix c) follicle



ANS: c) follicle