2003 Senior Dairy Quiz Bowl Questions Round 01



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

1. True or False

In dairy cattle, the conception rate generally declines in the summer.



ANS: True



2. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, what category contains the reference to the "barrel"?



ANS: Body capacity



3. What is another name for the foot problem "founder" caused by acidosis in dairy cattle?



ANS: Laminitis



4. In reference to a feed analysis report, what do the initials ADF stand for?



ANS: Acid-detergent fiber



5. You purchase one ton (2000 pounds) of dairy feed that contains 20% protein. How many pounds of protein did you buy?



ANS: 400 pounds

























Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. Which age group of cattle on a dairy farm generally has the highest incidence of dystocia (calving difficulty)?



ANS: Heifers (when giving birth to their first calf)



2. What is the term that refers to "mad cow disease"?



a) BST (bovine somatotropin) b) BSE (bovine spongiform encephalopathy)

c) FMD (foot and mouth disease)



ANS: b) BSE (also accept bovine spongiform encephalopathy)



a) kinase c) amylase

b) rennet d) curd factor

ANS: b) rennet



4. What is the name of the condition noted by a swelling of the udder that usually occurs around the time of calving?



ANS: Udder edema



5. In reference to feeding dairy cattle, what do the initials TMR stand for?



ANS: Total mixed ration







6. In humans, what mineral is associated with the prevention of osteoporosis?



ANS: Calcium



7. When judging dairy cows are the pin bones wider or narrower than the hip bones?



ANS: Narrower



8. Known as a yellow body, this endocrine gland on the ovary is responsible for the production of progesterone during pregnancy and mid-cycle.



ANS: Corpus luteum



9. Which volatile fatty acid produced in the rumen of a dairy cow is a precursor for glucose?



a) acetate b) propionate c) butyrate



ANS: b) propionate



10. In the first month after calving, what normally happens to the lactating cow's body weight?



a) it increases b) it decreases c) it does not change



ANS: b) it decreases



11. What is the name of the method of determining pregnancy in cattle by sending sound waves through reproductive tissue?



ANS: Ultrasound (or ultrasonic imaging)



12. Units of inheritance are called:



a) chromosomes b) genes c) RNA



ANS: b) genes



13. What is the name of the "milk let down hormone"?



ANS: Oxytocin











14. What term is used to measure the accuracy of a genetic evaluation?

a) reliability

b) predictability

c) marketability



ANS: a) reliability



15. What is the name of the condition that occurs in a dairy cow when the pH of the rumen is very low.



ANS: Acidosis



16. Which of the following causes ringworm in calves?



a) bacteria b) fungus c) lice



ANS: b) fungus



17. What are methionine and lysine?



a) lipids b) carbohydrates c) amino acids d) nucleic acids



ANS: c) amino acids



18. DUMPS is an inherited condition which results in embryonic death. In which breed is it found?



a) Jersey b) Guernsey c) Holstein



ANS: c) Holstein



19. What is the term for the period when a cow carries a calf during pregnancy?



ANS: Gestation



20. What is the term that refers to practices that prevent the introduction or spread of disease on the farm?

a) biosecurity c) pastuerization

b) isolation d) incubation



ANS : a) biosecurity











Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



1. What is the name of the major respiratory disease in calves?



ANS: Pneumonia



2. On a Holstein pedigree, what does BLAD stand for?



ANS: Bovine leukocyte adhesion deficiency



3. If a ration contains 51% moisture, what percentage dry matter does it contain?



ANS: 49% dry matter



4. True or False

Dairy calves do not need to be fed hay until they are weaned.



ANS: True



5. Which hormone is released from the anterior pituitary and stimulates follicular growth?

ANS: FSH or follicle stimulating hormone