2003 Senior Dairy Quiz Bowl Questions Round 05



Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.



Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.



1. Name the hormone produced by the ovary that makes cows come into heat.



ANS: Estrogen



2. What does the term 3X mean in a cow's production record?



ANS: The cow was milked 3 times a day



3. Name the four compartments of a dairy cow's stomach.



ANS: Rumen, reticulum, omasum, abomasum



4. What compartment of the cow's stomach functions as a large fermentation vat?



ANS: Rumen



5. What does M.E. stand for in DHIA milk production records?



ANS: Mature equivalent





























Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.



Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.



1. You send a sample of corn silage from your trench silo to the lab for nutrient analysis. The report lists the dry matter of the silage at 34%. How many pounds of dry matter are in one ton (2000 pounds) of the silage?



a) 680 b) 34 c) 340 d) 1000



ANS: a) 680



2. What is often found in drought-stressed forages that can be toxic to dairy animals?



a) high levels of carbohydrate b) high levels of nitrates c) high levels of protein



ANS: b) high levels of nitrates



3. The term "effective fiber" is a measure that is used to categorize fiber in terms of its ability to maintain good rumen function. How is the value of effective fiber measured?



a) in terms of protein availability b) in terms of net energy

c) in terms of chewing time in minutes per pound of feed



ANS: c) in terms of chewing time in minutes per pound of feed



4. What type of fiber is indigestible by the cow?



a) lignin b) hemicellulose c) cellulose



ANS: a) lignin







5. What term describes congestion of the udder due to excessive fluid accumulation?



a) metritis b) parturition c) ketosis d) udder edema



ANS: d) udder edema



6. What is the common name for diarrhea in calves?



ANS: Scours



7. Eighty (80) pounds of whole milk should yield about how many pounds of cheese?



ANS: 8



8. The total ration protein requirement for dry dairy cows is closest to:



a) 6% b) 12% c) 18% d) 24%



ANS: b) 12%



9. Name the structure found on the ovary that is also referred to as a "yellow body":



ANS: Corpus luteum



10. What happens to "bypass protein" in the rumen?



a) it is degraded

b) it is not degraded and escapes the rumen for absorption at the small intestine

c) it is hydrolyzed

d) it becomes soluble



ANS: b) it is not degraded and escapes the rumen for absorption at the small intestine



11. Name the stomach compartment in a dairy cow where the lining is covered with papillae that serve to increase the surface area for absorption of nutrients.



ANS: Rumen



12. "Hardware disease" can occur when a piece of wire or metal that the cow accidentally consumes punctures what part of the ruminant stomach?



ANS: Reticulum





13. Which of the following is the most costly form of mastitis?



a) acute b) subclinical c) clinical d) chronic



ANS: b) subclinical



14. This mastitis pathogen is a bacteria like most other pathogens, but is also slow- growing, has very high nutrient requirements, and lacks a bacterial cell wall.

a) mycoplasma c) streptococci

b) coliforms d) pneumonia

ANS: a) mycoplasma



15. True or False

It is a good management practice to separate first lactation cows into their own group from older cows in the milking herd.



ANS: True



16. In reference to milk yield, what do the letters FCM stand for?



ANS: Fat-corrected milk



17. Name the 5 major categories on the PDCA Dairy Cow Unified Score Card:



ANS: Frame, Dairy Character, Body Capacity, Feet and Legs, Udder



18. How much water does normal whole milk contain?



a) 67.6% b) 77.6% c) 87.6% d) 97.6%



ANS: c) 87.6%



19. Normally calves being fed milk should receive an amount of milk each day that is this percentage of their body weight:



a) 5 to 6 % b) 8 to 10% c) 14 to 16 % d) 18 to 20%



ANS: b) 8 to 10%



20. In reference to dairy cattle, what does the term "dystocia" mean?



a) the cow is blind b) the cow has laminitis c) the cow has calving difficulty

d) the cow has a "twisted stomach"



ANS: c) the cow has calving difficulty





Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.



Bonus questions may be earned in the toss-up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss-up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss-up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four-part answer - the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.



1. When evaluating a sire summary, what do the letters PTA stand for?



ANS: Predicted Transmitting Ability



2. Why would you feed the additive Poloxalene to cows that are grazing alfalfa or clover?



ANS: To prevent bloat



3. What is the name of the foundation that provides funding support for the North Carolina Dairy Youth Program?



ANS: North Carolina Dairy Youth Foundation



4. True or False

The disease cryptosporidiosis in calves can be transmitted to humans.



ANS: True



5. Name the 5 major dairy breeds.



ANS: Holstein, Jersey, Guernsey, Ayrshire, Brown Swiss