2005 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 02

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

1. Which dairy breed originated in the Netherlands?

ANS: Holstein

 

2. Which parent determines the sex of a calf?

ANS: The sire

 

3. True or False

If you don’t feed heifers correctly during the first year of life, their breeding can be delayed.

ANS: True

 

4. What do the initials ADF stand for in reference to a feed analysis report?

ANS: Acid detergent fiber

 

5. What does the “Babcock Test” measure in the milk?

ANS: Milk fat (or butterfat)

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

1. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, how many points are assigned to the Dairy Character category?

a) 10 b) 15 c)20 d) 40

ANS: c)20

 

2. The “ring test” conducted on milk samples is a screening test for what cattle disease?

ANS: Brucellosis (also known as Bangs disease)

 

3. In a dairy ration, NE L and TDN refer to the:

a) protein level b) nitrogen level c) energy level

ANS: c) energy level

 

4. What is the main reason why you should keep newborn calves separate from each other?

a) to reduce fighting among the calves b) to prevent transmission of disease c) to reduce labor costs

ANS: b) to prevent transmission of disease

 

5. What is an infection and inflammation of the mammary gland called?

ANS: mastitis

 

6. What does the abbreviation PDCA stand for?

ANS: Purebred Dairy Cattle Association

 

7. What is the name of the stomach disorder in which the cow's fourth stomach compartment twists out of normal position?

a) acidosis c) ketosis

b) displaced abomasum (DA) d) milk fever

ANS: b) displaced abomasum (DA)

 

8. Calcium and phosphorous are examples of:  

a) minerals b) protein sources c) fiber sources d) energy sources

ANS: a) minerals

 

9. A low milk fat (butterfat) test is an indication of a deficiency of what in the cow’s ration?

a) effective fiber b) protein c) energy

ANS: a) effective fiber

 

10. The normal estrus cycle in a dairy cow is about:

a) 1 week b) 2 weeks c) 3 weeks d) 4 weeks

ANS: c) 3 weeks

 

11. A deficiency of this vitamin causes the disease “Rickets” in calves.  

a) Vitamin C b) Vitamin D c) Vitamin A

ANS: b) a deficiency of Vitamin D

 

12. Which of the following is the hormone responsible for milk letdown?

a) adrenaline b) oxytocin c) progesterone

ANS: b) oxytocin

 

13.The founder of Hoard’s Dairyman magazine was:  

a) from North Carolina b) a governor of Wisconsin c) owner of the Green Bay Packers

ANS: b) a governor of Wisconsin

 

14. What is the common name for the disease “laminitis” in dairy cows:

ANS: Founder

 

15. What does it mean if a heifer is “overconditioned”?  

a) she needs to gain weight b) she is too fat c) she is too thin d) she is too old

ANS: b) she is too fat

 

16. Which of the following terms describes the act of calving or giving birth?

a) estrus b) parturition c) laminitis d) lactation

ANS: b) parturition

 

17. What is the name of cowside test that uses a four-compartment paddle to test a sample of milk to identify cows with mastitis?

a) DHI test c) ELISA test

b) CMT test d) Johnes test

ANS: b) CMT test

 

18. Which of the following is found in the greatest amount in cottonseed meal?

a) starch b) fiber c) protein d) fat

ANS: c) protein

 

19.What is the term for an animal that is born without horns?

ANS: Polled

 

20. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, how many points are assigned to the Frame category?

a) 10 b) 15 c) 20 d) 40

ANS: b) 15

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. What is the name of the waxy substance that is found in the teat duct (streak canal)?

ANS: Keratin

 

2. What do we call the feed that a cow has regurgitated and is being re-chewed?

ANS: Cud

 

3. Which occurs first during the lactation cycle, “peak milk production” or “peak feed intake”?

ANS: Peak milk production