2005 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 03

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

1. When you enter the show ring with your dairy animal, which direction should you walk?

ANS: Clockwise

 

2. What is the name of the process that is used to destroy bacteria in raw milk?

ANS: Pasteurization

 

3. What is the name of the primary digestive process that occurs in the rumen?

ANS: Fermentation

 

4. On the PDCA Dairy Judging Scorecard, in which category is the rump?

ANS: Frame

 

5. In reference to milk quality, what do the letters CMT stand for?

ANS: California Mastitis Test

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1. In a dairy cow, what does the term metritis refer to:

a) an infection of the uterus b) winter dysentery c) an infection of the udder d) foot rot

ANS: a) an infection of the uterus

 

2. One of your cows produced 10 gallons of milk today. How many pounds of milk did she produce?

ANS: 86 pounds (Note: milk weighs 8.6 pounds per gallon)

 

3. On a feed analysis report, what do the initials TDN stand for?

ANS: Total Digestible Nutrients

 

4. When is a cow most susceptible to mastitis infection?

a) in late lactation b) during the early dry period

c) right after she has her calf (at freshening)

ANS: c) right after she has her calf (at freshening)

 

5. Which of the following describes lysine and methionine?

a) minerals

b) sources of carbohydrate

c) sources of bypass fat

d) amino acids considered to be first limiting or co- limiting for milk protein synthesis

ANS: amino acids considered to be first limiting or co- limiting for milk protein synthesis

 

6.After a calf has just been born, why should you dip the calf’s navel in a 7% tincture of iodine solution?

a) to give it immunity to disease b) to help the calf to stand up

c) to prevent “joint ill” in the baby calf

ANS: c) to prevent “joint ill” in the baby calf

 

7. What should we give a dairy heifer to help prevent “hardware disease”?

a) a high protein diet b) plenty of exercise c) a special magnet that stays in her reticulum throughout her life

ANS: c) a special magnet that stays in her reticulum throughout her life

 

8. When cheese is made, what feed by-product is recovered?

ANS: Whey

 

9.A deficiency of which of the following trace minerals has been associated with retained placenta in cows and white muscle disease in calves?

a) copper b) selenium c)iron

ANS: b) selenium

 

10. On a percentage basis, how much water is contained in normal milk?

a) 67.5% b) 77.5% c) 87.5% d) 97.5%

ANS: c) 87.5%

 

11. When an animal is frightened, what hormone is released?

a) progesterone b) oxytocin c) adrenaline (epinephrine)

ANS: c) adrenaline (epinephrine)

 

12. In the reproductive system of a dairy cow, the corpus luteum is also called a:

a) yellow body b) capillary c) cervix

ANS: a) yellow body

 

 

13.During cold weather, what happens to the calf’s requirement for energy?

a) it increases b) it decreases c) it stays the same

ANS: a) it increases

 

14.Well grown Holstein heifers normally should have their first calf at what age (in months)?  

a) 10 to 12 months b) 13 to 15 months c) 22 to 24 months

ANS: c) 22 to 24 months

 

15. Milk should be held at this temperature in the farm bulk tank:

a) 60 degrees F b) 50 degrees F c) 38 degrees F

ANS: c) 38 degrees F

 

16. What happens to the fiber content in a forage crop as it grows and matures?

a) it does not change b) it decreases c) it increases

ANS: c) it increases

 

17. The release of an egg from a follicle is known as:  

a) parturition b) palpation c) milk ejection d)ovulation

ANS: d) ovulation

 

18. Approximately how many pounds of cheese can be made from 10 pounds of whole milk?

a) 30 b) 20 c) 10 d) 1

ANS: d) 1

 

19. Which of the following feeds will increase the level of effective fiber in a dairy cow ration?

a) corn grain b) soybean meal c) cottonseed hulls d) hominy

ANS: c) cottonseed hulls

 

 

20. In cattle grazing lush green pastures, what can a deficiency of magnesium in the diet cause?

a) bloat b) coccidiosis c) grass tetany d) hardware disease

ANS: c) grass tetany

 

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

 

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. How many amino acids are considered to be “essential” by the dairy cow and therefore must be provided in the diet?  

a) 30 b) 20 c) 10

ANS: c) 10

 

2. What do the initials NDF stand for on a feed analysis report?

ANS: Neutral Detergent Fiber

 

3. When comparing bulls for artificial insemination, what does ERCR stand for:

ANS: Estimated Relative Conception Rate