2005 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 06

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

1. What is the term used to describe the total protein in a feed?

 

ANS: Crude protein

 

2. What do the initials BST stand for?

 

ANS: Bovine somatotropin

 

3. In what city and state is the National 4-H Dairy Cattle Judging Contest held?

 

ANS: Madison, Wisconsin

 

4. What do the initials PTA stand for in a sire summary?

 

ANS: Predicted Transmitting Ability

 

5. Which compartment of the ruminant stomach is also called “manyplies”?

 

ANS: Omasum

 

 

 

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1. Why is the feed additive Deccox (decoquinate) often included in calf starter feed?

a) to control flies b) as a source of calcium c) to control coccidia

ANS: c) to control coccidia

 

2. What is the name of the hormone that is responsible for milk letdown?

ANS: oxytocin

 

3. Which of the following sections of North Carolina has the fewest number of dairy cows?

a) Piedmont b) Mountains c) Coastal Plain

 

ANS: c) Coastal Plain

 

4. What is the minimum protein percentage that a good quality milk replacer should contain?

a) 12 percent c) 20 percent

b) 14 percent d) 8 percent

 

ANS: c) 20 percent

 

5. Name the hormone that is critical in the initiation and maintenance of l actation:  

a) oxytocin b) estrogen c) prolactin

ANS: c) prolactin

 

6. What is the name for a sterile heifer that is born twin to a bull?

ANS: Freemartin

 

7. Which of the following is a description of embryo tranfer?  

a) artificial insemination b) gestation c) the process of flushing fertilized eggs from donor cows and implanting them in recipient cows

ANS: c)the process of flushing fertilized eggs from donor cows and implanting them in recipient cows

 

8. Which of the following describes the act of stopping the feeding of milk as the main source of nutrition to a calf?

a) drenching b) weaning c) compensatory growth

ANS: b) weaning

 

9. Which of the following causes warts on cattle?

a) bacteria b) fungus c) virus 

ANS: c) virus

 

10. On a DHIA record, what does “ days to first service” mean?

 a) time from dry off to calving b) days from calving until first breeding date

c) days from calving until conception

ANS: b) days from calving until first breeding date

 

11. What is the common name for the disease BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy)?

ANS: Mad Cow Disease

 

12. What is the process of parturition commonly called?

ANS: Birth

 

13. What is the term for the disease brucellosis when it affects humans?

ANS: Undulant Fever

 

14. What dairy breed is traditionally known for producing milk with the highest percentage of milk fat and milk protein?

ANS: Jersey

 

15. Which one of the following feed ingredients is used as a calcium supplement for cattle feeds?

 a) corn grain b) soybean meal c) oats d) calcitic limestone

ANS: d) calcitic limestone

 

16. In a dairy cow, which of the following is the normal range in the length of the estrous cycle?

a) 14 to 16 days b) 18 to 24 days c) 28 to 32 days

 ANS: b) 18 to 24 days

 

17. Liquid nitrogen is used to freeze and store semen. What is the temperature (in degrees F) of liquid nitrogen?

 a) - 120 degrees F b) - 220 degrees F c) - 320 degrees F d) - 420 degrees F

ANS: c) - 320 degrees F

 

18. Which of the following is the definition of metritis?

 a) an infection of the udder b) an infection of the uterus c) foot rot

 ANS: b) an infection of the uterus

 

19. What does USDA stand for:

ANS: United State Department of Agriculture

 

20. Which hormone is necessary for the maintenance of pregnancy in a dairy cow?

 ANS: Progesterone

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.  

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1.In a newborn calf, which stomach compartment is the largest relative size (as a percentage of the total stomach capacity)?

 a) rumen b) reticulum c) omasum d) abomasum

ANS: d) abomasum

 

2. Which gland produces the hormone oxytocin?

ANS: Pituitary gland

 

3. Which nutrient is essential for good muscle development?

ANS: Protein