2005 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 05

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

1. On a DHIA report, what describes the number of days from calving to conception?

 

ANS: “days open”

 

2. Why do dairy farmers often place KAMAR detector’s on their cows?

 

ANS: To detect heat or estrus

 

3. What is the name of the condition that can exist in a cow after calving when an excessive amount of lymph fluid accumulates between the skin and the secretory tissue of the udder?

 

ANS: Udder edema

 

4. Name the city and state where the National Dairy Shrine is located.

 

ANS: Fort Atkinson, Wisconsin

 

5. When referring to milk, what do the initials SNF stand for?

 

ANS: Solids-Not-Fat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1. Which of the following is the name of the ligament that divides the udder into a right and left side and provides the main support for the udder?

 

a) lateral ligament b) anterior cruciae ligament c)median suspensory ligament

 

ANS: c) median suspensory ligament

 

2. What is the name of the document that establishes the standards for Grade A milk?

 

ANS: Pasteurized Milk Ordinance (also accept PMO)

 

3. In the dairy cow, which gland produces the hormone oxytocin?

 

ANS: Pituitary gland

 

4. Which of the following forages is classified as a legume?

 

a) fescue b) sorghum c) corn silage d) alfalfa

 

ANS: d) alfalfa

 

5. What is the name of the hormone that is secreted by the corpus luteum (yellow body)?

 

a) testosterone b) progesterone c) adrenaline (epinephrine) d) oxytocin

 

ANS: b) progesterone

 

 

 

 

6. During cold weather, what happens to the calf’s requirement for energy:

 

a) it increases b) it decreases c) it stays the same

 

ANS: a) it increases

 

7. What is the name of the wax-like material that lines the teat canal?

 

ANS: keratin

 

8. What is produced by the cow during the chewing process that helps to buffer the rumen?

 

ANS: Saliva

 

9. Which one of the following vitamins can be produced within the skin of most mammals including dairy cattle?

 

a) Vitamin A b) Vitamin C c) Vitamin D d) Vitamin E

 

ANS: c) Vitamin D

 

10. How many points are allotted for body capacity on the PDCA Dairy Cow Unified Score Card?

 

ANS: 10

 

11. When comparing fertility, which of the following are usually the most fertile?

 

a) breeding age heifers b) third lactation cows c)aged cows

 

ANS: a) breeding age heifers

 

12. Which of the following is highest in crude protein?

 

a) cottonseed meal b) whole cottonseed c) cottonseed hulls

 

ANS: a) cottonseed meal

 

13. What do we call the first streams of milk stripped from the udder prior to milking?

 

a) lactation b) residual milk c) alveoli d) foremilk

 

ANS: d) foremilk

 

 

14. The term for the period when the calf is developing in its mother’s womb is called:

 

a) parturition b) lactation c) breeding period d) gestation

 

ANS: d) gestation

 

15. What do the letters FCM stand for?

 

ANS: Fat Corrected Milk

 

16. What is the name of the most desirable acid produced during silage fermentation that functions to preserve the corn silage stored in a silo?

 

a) butyric acid b) lactic acid c) hydrochloric acid

 

ANS: b) lactic acid

 

17. Which of the following is the name of the manufacturing process that distributes the fat evenly throughout milk?

 

a) clarification b) homogenization c)pasteurization

 

ANS: b) homogenization

 

18. Which of the following causes Blackleg in cattle?

 

a) a virus b) a fungus c) a bacterium

ANS: c) a bacterium

 

19. When an injection is given I.M., where is the material deposited?

 

ANS: Into the muscle

 

20. Hominy feed, distillers grains, and wheat middlings are examples of:

 

a) forages b) bentonites c) by-product feeds

 

ANS: c) by-product feeds

 

 

 

 

 

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

 

 

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. What is the name of the contractile tissue that functions to force milk out of the alveoli?

 

ANS: Myoepithelium (or myoepithelial cells)

 

2. What is the name of the small projections that line the wall of the small intestine and function to absorb nutrients?

 

ANS. Villi

 

3. What is the name of the feed component found in plant cell walls that is not digestible by the cow?

 

ANS: Lignin