2005 Junior Dairy Quiz Bowl Questions Round 07

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

True or False

1. It is a good management practice to feed the same ration to the dry cows and the milking cows.

 

ANS: False

 

2. What disease are we trying to prevent by dipping the teats in a special solution following milking?

 

ANS: mastitis

 

3. On a dairy farm, what do the terms carousel, herringbone, parallel and side-opening refer to?

 

ANS: Types or designs of milking parlors or milking centers

 

4. Compute your score using a 50 point maximum. The official placing is 1-2-3-4 with cuts of 2-5-5. Your placing is 1-2-4-3. What is your score?

 

ANS: 45

 

5. Where did the Ayrshire breed originate?

 

ANS: Scotland (county of Ayr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1. What is the common name for the disease “acetonemia”?

 

a) hardware disease b) blackleg c) circling disease d) ketosis

 

ANS: d) ketosis

 

2. Corn gluten meal and blood meal are often used in rations as sources of:

 

a) degradable protein b) rumen undegradable or “bypass” protein c) carbohydrate

d)fat

 

ANS: b) rumen undegradable or “bypass” protein

 

3. What is the term used to describe a period of increased growth rate in heifers that follows a growth restriction earlier in the heifer’s life?

 

ANS: compensatory growth (or compensatory gain)

 

4. In a 4-H dairy cattle judging contest, how many minutes are allowed for you to present a set of oral reasons?

 

a) 2 minutes b) 3 minutes c) 4 minutes

 

ANS: a) 2 minutes

 

5. Which of the following is an indicator of mastitis?

 

a) high milk production b) low somatic cell counts c) high somatic cell counts

 

ANS:c) high somatic cell counts

6. The DRMS is located in Raleigh. What does DRMS stand for?

 

ANS: Dairy Records Management Systems

 

7. When using artificial insemination (A.I.) on a dairy cow, where should the semen be deposited?

 

a) cervix b) fallopian tubes c) oviduct d) uterine body

 

ANS: d) uterine body

 

8. Which of the following feed additives are ionophores that have been shown to increase feed efficiency and body weight gain in heifers?

 

a) Rumensin and Bovatec b) sodium bicarbonate and magnesium oxide

c) selenium and biotin

 

ANS: a) Rumensin and Bovatec

 

9. On the PDCA Dairy Cow Unified Score Card, how many points are assigned to the “Feet and Legs” category?

 

a) 10 b) 15 c) 20 d) 40

 

ANS: a) 15

 

10. When you set up a lactating dairy cow in the show ring, the rear leg nearest the judge should be placed:

 

a) farther forward than the other leg b) farther back than the other leg

c) the same as the other leg d) it does not matter how the rear legs are placed

 

ANS: a) farther forward than the other leg

 

11. What is the blister-like structure on the ovary that contains the egg before ovulation?

 

a) follicle b) cervix c) uterus

 

ANS: a) follicle

 

12. What is present in colostrum that provides the newborn calf with passive immunity to disease?

 

a) lactose b) immunoglobulin or antibodies c) carbohydrate d) fat

ANS: b) immunoglobulin or antibodies

13. What are zoonotic diseases (or zoonoses)?

 

a) diseases found only in zoos b) incurable diseases

 

c) subclinical diseases d) diseases that are transmitted between vertebrate animals and humans

 

ANS: d) diseases that are transmitted between vertebrate animals and humans

 

14. How many pounds does one gallon of milk weigh?

 

a) 8.6 b) 9.6 c) 10.6

 

ANS: a) 8.6 pounds

 

15. In North Carolina, the highest conception rates would be expected in which of the following months?

 

a) July b) August c) September d) December

 

ANS: d) December

 

16. Which of the following is found in the greatest amount in corn grain?

 

a) starch b) protein c) fat d) fiber

 

ANS: a) starch

 

17. The condition called "navel‑ill" in a calf will often result in swelling and inflammation in what part of the body:

a) joints b) eyes c) head

 

ANS: a) joints

 

18. What is the name of the sugar that is found only in milk?

 

ANS: lactose

 

19. What is the name of the condition noted by a swelling of the udder that usually occurs around the time of calving?

 

ANS: Udder edema

 

 

20. You purchase one ton (2000 pounds) of dairy feed that contains 20% protein. How many pounds of protein did you buy?

 

a) 200 pounds b) 400 pounds c) 20 pounds d) 2000 pounds

 

ANS: b) 400 pounds

 

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

 

 

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. How many amino acids are considered to be “essential” by the dairy cow and therefore must be provided in the diet?

 

a) 10 b) 20 c) 30

 

ANS: a) 10

 

2. On a feed ration report, you see that the copper concentration is listed as 10 ppm. What does ppm mean?

 

ANS: parts per million

 

3. In the first month after calving, which of the following happens to the body weight of a lactating dairy cow?

 

a) the cow gains weight b) the cow loses weight c) her weight remains the same

 

ANS: b) the cow loses weight