2005 Senior Dairy Quiz Bowl Questions Round 01

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

 

1. (True or False) In dairy cattle, the conception rate generally declines in the summer.

 

ANS: True

 

2. Which of the following is the proper name for “ mad cow disease”?

 

a) FMD (foot and mouth disease) b) BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy)

c) brucellosis

 

ANS: b) BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy)

 

3. The DRMS is located in Raleigh. What does DRMS stand for?

 

ANS: Dairy Records Management Systems

 

4. Name the four compartments of a dairy cow’s stomach.

 

ANS: Rumen, reticulum, omasum, abomasum

 

5. What is the name of the hormone produced by the ovary that makes cows come into heat?

 

ANS: Estrogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1. In a dairy cow diet, generally as the level of fiber decreases, what happens to the energy level?

 

a) it increases b) it decreases c) it stays the same

 

ANS: a) it increases

 

2. Which B vitamin has been shown to improve hoof health as well as milk production?

 

a) lysine b) biotin c) zinc d) methionine

 

ANS: b) biotin

 

3. Which of the following is the most costly disease in dairy cattle:

 

a) foot rot b) acidosis c) mastitis

 

ANS: c) mastitis

 

5. In a high producing dairy cow, what normally happens to body weight in early lactation?

 

a) it increases b) it decreases c) it remains the same

 

ANS: b) it decreases

 

 

 

 

 

6. When cattle are grazing lush pasture, which of the following can a deficiency of magnesium in the diet cause?

 

a) brucellosis b) bloat c) coccidiosis d) grass tetany

 

ANS: d) grass tetany

 

7. Which of the following has the greatest effect on the concentration of protein in a forage?

a) amount of lime applied to the field b) weed control c) stage of maturity

 

ANS: c) stage of maturity

 

8. When sorghum becomes damaged by frost, what toxic substance can be produced?

 

ANS: Prussic acid

 

9. When referring to milk composition analysis, what does MUN stand for?

 

ANS: Milk Urea Nitrogen

 

10. North Carolina is included in which of the following Federal Milk Marketing Orders?

 


a) Southeast b) Appalachian c) Central d) Mideast

 

ANS: b) Appalachian

 

11. Which of the following has happened to the pH of the rumen when a cow has acidosis?

 

a) it has increased to a high level b) it has declined to a low level c) it has not changed

 

ANS: b) it has declined to a low level

 

12. The official placing on a class of cows is 3-4-2-1 with cuts of 3-4-2. Your placing is

4-3-1-2. What is your score?

 

ANS: 45

 

13. Which of the following is the temperature (in degrees F) of liquid nitrogen?

 

a) - 120 degrees F b) - 220 degrees F c) -320 degrees F d) - 420 degrees F

 

ANS: c) -320 degrees F

 

 

14. A deficiency of which of the following vitamins causes the disease “Rickets” in calves?

 

a) Vitamin A b) Vitamin C c) Vitamin Ed) Vitamin D

 

ANS: d) Vitamin D

 

15. Which compartment of the ruminant stomach is also known as “manyplies” and functions to squeeze fluid out of the digesta:

 

a) rumen b) reticulum c) omasum d) abomasum

 

ANS: c) omasum

 

16. Which of the following describes the act of stopping the feeding of milk as the main source of nutrition to a calf?

 

a) drenching b) weaning c) compensatory gain

 

ANS: b) weaning

 

17. Which of the following stages of growth is the most costly period when raising dairy heifers?

 

a) 100 to 200 pounds c) 700 to 800 pounds

b) 300 to 400 pounds d) 1,200 to 1,300 pounds

ANS: a) 100 to 200 pounds

 

18. Which of the following hormones is released when a cow is frightened?

 

a) progesterone b) estrogen c) adrenaline (epinephrine) d)testosterone

 

ANS: c) adrenaline (epinephrine)

 

19. In a 200 cow breeding herd with a 50% conception rate, how many cows would need to be bred the second time?

 

ANS: 100

 

20. In the reproductive system of a dairy cow, what is the proper name for the term “yellow body”?

 

ANS: corpus luteum

 

 

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

 

 

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. What is the name of the acute infection caused by the spore-forming bacteria, Bacillus anthracis, that primarily affects livestock?

 

a) Rabies c) Johnes Disease

b Foot and Mouth disease d) Anthrax

 

ANS: d) Anthrax

 

2. What is the term used to describe the physical characteristics and performance of an individual?

 

ANS: Phenotype

 

3. On a milking machine, if the milk to rest pulsation ratio is set at 60:40, what percent of the time is the inflation closed?

 

ANS: 40%