2005 Senior Dairy Quiz Bowl Questions Round 02

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

1. What is the name of the document that establishes the standards for Grade A milk?

 

ANS: Pasteurized Milk Ordinance (also accept PMO)

 

2. Which compartment of the cow’s stomach has a lining that looks like a honeycomb and serves to trap foreign objects that are eaten such as wire or nails?

 

ANS: Reticulum

 

3. In reference to DCAD (Dietary Cation-Anion Difference) which of the following is the definition of an cation?

 

a) a positively charged ion or particle b) a negatively charged ion or particle

c) an ion or particle with a neutral charge

 

ANS: a) a positively charged ion or particle

 

4. In a dairy herd, which of the following age groups of cattle generally has the highest incidence of dystocia (calving difficulty)?

 

a) 2 nd lactation cows b) Aged cows c) Heifers (when giving birth to their first calf)

 

ANS: c) Heifers (when giving birth to their first calf)

 

5. Which normally occurs first in a lactating dairy cow, peak milk production or peak feed intake?

 

ANS: Peak milk production

 

 

 

 

 

 

 

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1.What is the term used to describe a period of increased growth rate in heifers that follows a growth restriction earlier in the heifer’s life?

 

ANS: Compensatory growth (or compensatory gain)

 

2. Which of the following is the name for milk that is remaining in the udder following the completion of milking?

 

a) foremilk b) residual milk c) skim milk

 

ANS: b) residual milk

 

3. In reference to animal agriculture, what does CAFO stand for?

 

ANS: Concentrated Animal Feeding Operations

 

4. Which of the following is the name of the condition in which a cow comes into heat every few days?

 

a) gestation b) anestrus c)cystic

 

ANS: c) cystic

 

5. Which of the following describes an enzyme?

a) a carbohydrate energy source b) a rumen-protected fat source

c)a protein that acts as a catalyst in starting or speeding up certain chemical reactions

 

ANS: b) a protein that acts as a catalyst in starting or speeding up certain chemical reactions

6. In a dairy cow, what is the name of the gland that produces oxytocin?

 

ANS: Pituitary gland

 

7. If a 1400 pound cow is eating an amount of feed dry matter equivalent to 4% of its body weight, how many pounds of feed dry matter is the cow eating?

 

ANS: 56 pounds of feed dry matter

 

8. Which of the following is the name of the blister-like structure on the ovary that contains the egg before ovulation?

 

a) corpuscle b) zygote c) chromosome d) follicle

 

ANS: d) follicle

 

9. Which of the following diseases is caused by a type of clostridium bacteria?

 

a) acidosis b) ketosis c) blackleg d) white muscle disease

 

ANS: c) blackleg

 

10. Which of the following is closest to the total ration protein requirement for dry dairy cows?

 

a) 6% b) 12% c) 18% d) 24%

 

ANS: b) 12%

 

11. How many amino acids are considered to be essential in the dairy cow, and therefore are required in the diet?

 

a) 40 b) 30 c) 20 d) 10

 

ANS: d) 10

 

12. Which of the following terms refers to practices that prevent the introduction or spread of disease on the farm?

 

a) biosecurity b) clarification c) homogenization d) incubation

 

ANS : a) biosecurity

 

 

 

13. What is the term used to describe the genetic make-up of an individual?

 

ANS: genotype

 

14. Deoxynivalenol (DON), T2, Zearalenone and Fumonisin are examples of:

 

a) lipids b) carbohydrates c) proteins d)mycotoxins

 

ANS: d) mycotoxins

 

15. In reference to the dairy industry, what does ADSA stand for?

 

ANS: American Dairy Science Association

 

16. Approximately how much water does normal whole milk contain?

 

a) 67.5% b) 77.5% c) 87.5% d) 97.5%

 

ANS: c) 87.5%

 

17. Which of the following is a zygote?

 

a) a breed of dairy goat b) a fertilized egg c) an amino acid d) a fat-soluble vitamin

 

ANS: b) a fertilized egg

 

18. Which of the following is the name of the most desirable acid produced during corn silage fermentation that functions to preserve the silage when the silage is stored in a silo?

 

a) lactic acid b) butyric acid c) hydrochloric acid

 

ANS: a) lactic acid

 

19. On a milking system, what prevents the vacuum from going too high?

 

ANS: Vacuum regulator or controller (accept regulator or controller)

 

20. The milk “ring test” conducted on milk samples is a screening test for what cattle disease?

 

ANS: Brucellosis (also known as Bangs disease)

 

 

 

 

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

 

 

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. What does NE L stand for?

 

ANS: Net energy for lactation

 

2. How many 50 pound square bales are required to make 1 ton (2000 pounds) of hay?

 

ANS: 40

 

3. When referring to genetic evaluations, what do the letters BLUP stand for?

 

ANS: BEST LINEAR UNBIASED PREDICTION