2005 Senior Dairy Quiz Bowl Questions Round 04

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

1. What position does Mike Johanns hold in our Federal government?

 

ANS: Secretary of Agriculture

 

2. What is the name of the enzyme that is added to milk to make cheese?

 

ANS. Rennet

 

3. The use of DCAD when formulating rations for close-up dry cows may help to prevent milk fever when they freshen. What do the letters DCAD stand for?

 

ANS: Dietary Cation-Anion Difference

 

4. What is the name of the disease in humans that is the same as “Brucellosis (or Bangs Disease)” in cattle?

 

ANS: Undulant Fever

 

5. On DHIA milk production records, what does M.E. stand for?

 

ANS: Mature equivalent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1. Which of the following best describes the Ovsynch program?

 

a) a nutrition management program b) a reproductive management program

c) a vaccination program

 

ANS: b) a reproductive management program

 

2. At first calving, first calf heifers should weigh what percentage of mature weight?

 

a) 65% b) 75% c) 85% d) 95%

 

ANS: c) 85%

 

3. Which of the following causes Cryptosporidiosis (“crypto”) in calves?

 

a) low energy diets b) a virus c) a protozoan parasite

 

ANS: c) a protozoan parasite

 

4. Which of the following are the two primary gases produced in the rumen?

 

a) oxygen and carbon dioxide b) methane and carbon dioxide c) methane and oxygen

ANS: b) methane and carbon dioxide

 

5. Which of the following is the most costly form of mastitis?

 

a) acute b) chronic c) clinical d)subclinical

 

ANS: d) subclinical

6. Which of the following types of fiber is indigestible by the cow?

 

a) cellulose b) hemicellulose c) lignin

 

ANS: c) lignin

 

7. What is the name of the enzyme that is needed for humans to digest the sugar found in milk?

 

ANS: lactase (note:lactose is the milk sugar; lactase is the enzyme)

 

8. When do we start feeding dairy cows a “ transition diet”?

 

a) 2 months after calving b) in late lactation just before drying off the cow

c) 2 to 3 weeks before expected calving

 

ANS: c) 2 to 3 weeks before expected calving

 

9. Which of the following describes the energy balance in an early lactation, high producing dairy cow that is losing body weight?

 

a) positive energy balance b) negative energy balance c) neutral energy balance

 

ANS: b) negative energy balance

 

10. What is the name of the government program that was started in 2002 in order to help offset low milk prices received by dairy producers?

 

ANS: MILC (Milk Income Loss Contract)

 

11. Which of the following dairy products are being promoted with the “3-A-Day” slogan?

 

a) milk, butter and cheese b) milk, cheese and yogurt c) milk, whey and butter

 

ANS: b) milk, cheese and yogurt

 

12. Which one of the following ingredients would you expect to find in a milk replacer?

 

a) soybean meal b)wheat bran c) cottonseed hulls d) dried whey

ANS: d) dried whey

 

 

 

 

13. Dairy farmers in North Carolina use water sprinklers and fans on their cows in order to reduce the effects of which of the following:

 

a) fatty liver b) foot rot c) heat stress d) mastitis

 

ANS: c) heat stress

 

14. Which one of the stomach compartments in a cow has a mucous covered lining to protect it from the hydrochloric acid that is secreted?

 

ANS: abomasum

 

15. On a DHIA record, what does “days to first service mean”?

 

a) time from dry off to calving b) days from calving until first breeding date

c) days from calving until conception

 

ANS: b) days from calving until first breeding date

 

16. What is the name of the method of determining pregnancy in cattle by sending sound waves through reproductive tissue?

 

ANS: Ultrasound (or ultrasonic imaging)

 

17. What are zoonotic diseases (or zoonoses)?

 

a) diseases found only in zoos b) diseases that are transmitted between vertebrate animals and humans

 

c) subclinical diseases d) incurable diseases

 

ANS: b) diseases that are transmitted between vertebrate animals and humans

 

18. Which of the following describes “IgG”?

 

a) an injection given to prevent retained placenta

b) an energy supplement for early lactation cows

c) a class of immunoglobulins (or antibodies)

 

ANS: c) a class of immunoglobulins (or antibodies)

 

 

 

 

 

19. What is the name of the class of chemicals used in cattle to kill internal parasites?

 

a) clostridia b) antibiotics c) anthelmintics

 

ANS: c) anthelmintics

 

20. When evaluating the ability of a ration to maintain good rumen function, what is “ chewing time in minutes per pound of feedused to measure?

 

a) soluble fiber b) “effective” fiber c) digestible fiber

 

ANS: b) “effective” fiber

 

 

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

 

 

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. What is the name of the hormone produced by the corpus luteum that maintains pregnancy?

 

ANS: Progesterone

 

2. What is the term used to describe an animal that is born without horns?

 

ANS: Polled

 

3. On a Holstein pedigree, what do the letters BLAD stand for?

 

ANS: Bovine Leukocyte Adhesion Deficiency