2005 Senior Dairy Quiz Bowl Questions Round 07

 

Phase B 5 Questions Correct answers are worth 10 points each.

 

Only the team being asked the questions is to be in the room. Each team will be asked these 5 questions. Answers are to be given by a team captain, but assistance may come from any team member. A question may be repeated only once. Answers must be started within 20 seconds. Partial credit may be given at the discretion of the judges. After one team has been questioned, the other team will enter the contest room and be asked the same 5 questions.

 

1. What month is nationally designated as Dairy Month?

 

ANS: June

 

2.True or False

Currently there is no approved drug treatment for cryptosporidiosis in the United States.

 

ANS: True

 

3. What is the name of the ligament that supports the weight of the udder and divides it in half when viewed from the rear?

 

ANS: median suspensory ligament

 

4. True or False

 

It is a good management practice to feed the same ration to the dry cows and the milking cows.

 

ANS: False

 

5. On a dairy farm, what do the terms carousel, herringbone and parallel refer to:

 

ANS: Types or designs of milking parlors or milking centers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phase C 20 Questions Correct answers are worth 15 points each.

 

Both teams are in the room for Phase C. The first contestant to signal will answer the question within 5 seconds after being acknowledged by the moderator. Failure to do so will cost that team 10 points. Any contestant answering a question without being acknowledged by the moderator will lose 10 points. If an answer is incorrect, members of the other team will have the opportunity to answer the question without having it reread except for true/false, either or and yes or no type questions. If an answer is given in these types of questions, the question will be replaced with a tie breaker question, and given to the other team. No points are deducted for giving an incorrect answer. Team members are not allowed to discuss the answers in this phase. No partial credit is available in Phase C, except for bonus questions. If neither team can offer an answer to the question within 10 seconds, the moderator will give the answer and the question will be dropped but neither team will forfeit points.

 


1. Which breed of dairy cattle generally produces milk with the highest protein content?

ANS: Jersey

 

2. Which of the following is not part of the cow’s digestive system?

 

a) rumen b) small intestine c) esophagus d) pasterns

 

ANS: d) pasterns

 

3. At what temperature should milk be held in the farm bulk tank?

 

a) 58 degrees F b) 48 degrees F c) 38 degrees F

 

ANS: c) 38 degrees F

 

4. When a baby calf has scours, not enough fluids are absorbed from the intestinal tract. Which of the following problems does this cause?

 

a) chelation b)rumination c) dehydration

 

ANS: c) dehydration

 

5. What do we determine when we multiply the nitrogen fraction of a feed by the factor 6.25?

 

a) energy content of the feed b) crude protein content of the feed

c) starch content of the feed

 

ANS: b) crude protein content of the feed

 

6. What is the name of the foundation that provides funding support for the North Carolina Dairy Youth Program?

 

ANS: North Carolina Dairy Youth Foundation

 

7. Which of the following is the reason for including cottonseed hulls in a dairy ration?

 

a) to increase the level of energy b) to increase the level of protein

c) to increase the fiber level

 

ANS: c) to increase the fiber level

 

8. Which of the following is where the semen should be deposited when using artificial insemination (A.I.) on a dairy cow?

 

a) oviduct b) cervix c) uterine body d) fallopian tubes

 

ANS: c) uterine body

 

9. In which of the following seasons would you expect the dairy cow conception rate to be lowest in North Carolina?

 

a) Spring b) Summer c) Fall d) Winter

 

ANS: b) Summer

 

10. On a mycotoxin report, you see a concentration listed as “ppb”. What does ppb mean?

 

ANS: parts per billion

 

11. What disease is caused by the organisms Staph. aureus, Strep. uberis and Klebsiella in dairy cows?

 

ANS: Mastitis

 

12. Which of the following is a problem that occurs if we mix a TMR for too long a period of time in a mixer wagon before feeding?

 

a) the level of protein is reduced b) the energy in the feed declines

c) the feed particles can become finer and the level of “effective fiber” is reduced

 

ANS: c) the feed particles can become finer and the level of “effective fiber” is reduced

 

 

 

13. If the “ effective fiber” level of a ration is too low, what happens to the milk fat test?

 

a) it increases b) it decreases c) it stays the same

 

ANS: b) it decreases

 

14. Which nutritional disease is most often associated with laminitis (founder) in dairy cows?

 

ANS: acidosis

 

15. Why do we apply tail paint and Kamar devices on certain dairy cows?

 

a) to improve dry matter intake b) to help detect heat (estrus)

c) to increase milk production

 

ANS: b) to help detect heat (estrus)

 

16. What is the term used to describe a period of increased growth rate in heifers that follows a growth restriction?

 

ANS: compensatory growth (or compensatory gain)

 

17. Which of the following feeds has the greatest concentration of energy?

 

a) whole cottonseed b) cottonseed meal c) cottonseed hulls

 

ANS: a) whole cottonseed

 

18. What is present in colostrum that provides the newborn calf with passive immunity to disease?

 

a) fat b) lactose c) immunoglobulins (antibodies) d) carbohydrate

 

ANS: c) immunoglobulins (antibodies)

 

19.In reference to dairy cattle nutrition, what does MUN stand for?

 

ANS: milk urea nitrogen

 

 

 

 

 

 

20. Cottonseed meal and whole cottonseedmay contain a chemical compound that has been found to be toxic to dairy cattle when fed in excess. What is the name of this chemical?

 

a) calcium carbonate b) gossypol c) ascorbic acid

 

ANS: b) gossypol

 

 

 

Bonus Questions Each bonus question is worth 20 points.

 

 

Bonus questions may be earned in the toss‑up round. To receive a bonus question, 3 different team members must correctly answer the toss‑up questions. Bonus questions are not passed to the other team, nor are points deducted for an incomplete or incorrect answer to the question. Bonus question will be asked whenever 3 team members have answered toss‑up questions correctly with the count kept individually for both teams within a match. Eligibility for bonus questions does not carry over to another match. The answers must come from the team captain but assistance can come from the other team members. Only the number or answers required by the bonus question will be accepted. Example: If the bonus has a four‑part answer ‑ the first four answers given by the team will be accepted. Answers to a bonus question must start within 20 seconds and be completed within 60 seconds.

 

1. True or False

The disease cryptosporidiosis in calves cannot be transmitted to humans.

 

ANS: False

 

2. What normally happens to the lactating cow’s body weight in the first month after calving?

 

a) it increases b) it decreases c) it does not change

 

ANS: b) it decreases

 

3. What disease is caused by Mycobacterium paratuberculosis?

 

a) Johne’s disease b) mastitis c) metritis

 

ANS: a) Johne’s disease